Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Värsta stormen någonsin

Publicerad i Proletären nr 3 – 2005

Aldrig tidigare har den svenska skogsbranschen drabbats av ett så hårt slag som förödelsen efter veckans storm. I media talas det om den värsta katastrofen på 100 år.

Men det är en sanning med modifikation. Det beror på att Skogsvårdsstyrelserna startade 1905 och att det under styrelsens tid inte skett en storm av dagens like. Det är troligen den värsta skogskatastrofen någonsin. Det finns inga rapporter om något liknande i Sveriges historia.

Det enda som kan liknas vid det som nu drabbat skogsnäringen är den stora skogsskövlingens era under 1800-talet då skogsbolag tvingade bort småbrukare från skogen och skövlade den utan att återplantera.

Skogsvårdsstyrelsen räknar med att 80 miljoner kubikmeter skog stormfällts. Det motsvarar ett års totalavverkning i Sverige värt 40 miljarder kronor. Värden för minst 20 miljarder spås gå förlorade eftersom virket är fullt av sprickor och riskerar angripas av insekter när värmen kommer. Kostnader som till stor del bärs av oförsäkrade skogsbönder. Insekter kan även komma att spridas till den kvarvarande skogen.

Det enda som ens kommer i närheten av dagens katastrof är två höststormar 1969, då cirka 37 miljoner kubikmeter skog stormfälldes.

Då hade emellertid den svenska skogsindustrin större kapacitet att lagra virke och flottning skedde fortfarande.

Sårbarheten är dessutom mycket större i dag när skogsindustrin liksom andra industrier bygger mer på leveranser just-intime, dvs lager på produktionsplatsen saknas.

Processerna i dag kräver dessutom färskt virke, vilket inte var så viktigt 1969 då pappersindustrin använde klorblekning för trämassan.Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!