Kristdemokratiska lögner och rasism

 • oktober 31, 2023 15:26

Palestinasolidariteten är stor runt om i världen och i Sverige, så även här i Växjö. Hittills har fyra solidaritetsmanifestationer med det palestinska folket ordnats här i Växjö. Vi i Kommunistiska Partiet har deltagit i dem, varav i den nästsista som inbjudna talare och i den senaste som arrangör tillsammans med palestinska vänner.

Sympatiyttringar till stöd för staten Israel har också visat sig och det tar sig de mest märkliga former. Efter manifestationen på Speakers corner 21/10 gjordes två falska polisanmälningar om att det skulle skanderats rasistiska slagord och visats nazistiska bilder. Det handlar om helt fabulerande påståenden som förts vidare av media samtidigt som de tigit om våra solidaritetsmanifestationer. Dessa har i stället medvetet saboterats, och det av sionistiska företrädare. Vid manifestationen på Stortorget onsdag 18/10 drogs sladden bort från högtalarna av en kvinna, som är en känd pro-israelisk aktivist. Samma kvinna misshandlade en palestinsk man på Speakers corner vid manifestationen i lördags, 28/10, efter att han ertappat henne med att vandalisera och förstöra plakat. Polis var på plats och såg det hela. Hon är nu anmäld för misshandel vilket inte hindrat henne från att lägga ut ett eget filmklipp från händelsen där hon skryter om sitt agerande.

Men värst är nog Kristdemokraterna i Växjö, anförda av sin gruppledare i kommunfullmäktige, Patrik Åkesson. I lördags var han en av två från KD som stod på gågatan utanför Espresso House med en israelisk flagga. Efteråt skrev han på sin Facebooksida följandeAggressiv tillställning när propalestinier håller demonstration ihop med kommunistpartiet i Växjö. Två personer iklädda Palestinaflaggor hann misshandla en uteliggare innan de skulle ge sig på oss för att vi öppet visar att vi står på Israels sida. (De blev dock bortjagade av poliser.) De här hätska personerna som exempelvis skanderade ”död åt judarna” hör inte hemma i vårt land.”
Den påstådda misshandeln finns enbart i Åkessons huvud, polisen känner t.ex. inte till den trots att de vara på plats. Ingen gav sig heller på den två kristdemokraterna, det är fria fantasier från Åkessons sida. Ingen har heller skanderat ”död åt judarna”, vilket avslöjas ganska tydligt när vår avdelningsordförande Jan-Åke Karlsson frågar vem som ropade detta för att kunna följa upp det men i stället för att få ett svar direkt blockeras från Åkessons sida. Vilket han även gjort med andra som frågat vad detta handlat om eller vem som ropat det.

Sedan blir det direkt obehagligt när Åkesson tillåter rasistiska kommentarer på sin Facebooksida, kommentarer som han även trycker gilla på. Kommunfullmäktigeledamoten Patrik Åkesson (KD) trycker t.ex. gilla på följande kommentarer om de som i lördagsmanifesterade för Palestina på gågatan i Växjö:

• ”Ut med packet”
• ”De har förverkat rätten att vara i vårt land. Bjud på hemresan.”
• ”Fy för sådant pack!
• ”De som demonstrerar borde utvisas, eftersom de företräder en terroristorganisation”

Förutom det uppenbara rasistiska i dessa uttalanden är det häpnadsväckande att en folkvald politiker anser att de som använder sin grundlagsskyddade rätt att demonstrera, i det här fallet även en tillståndsgiven demonstration, anser att deltagarna ska utvisas, vilket även inkluderar ett stort antal svenskar.

Vi i Kommunistiska Partiet har varit i kontakt med polisen, både i lördags före, under och efter vår manifestation och nu i veckan efter manifestationen. De känner inte till något av det som Patrik Åkesson påstår har förekommit och polisen har också deklarerat att ingen från vår manifestation var inblandad i det bråk som faktiskt ägde rum hos Kristdemokraterna, ett bråk mellan dem och Moderaterna. Detta bråk har vi ingen kunskap om, men vi blir som minst sagt nyfikna på vad det handlade om och vi har heller inga som helst skäl att ifrågasätta dessa uppgifter som alltså kommer från polisen.

Vi skulle också vilja rikta en upp annan uppmaning till Patrik Åkesson, att studera bibeln, speciellt de tio budorden där det åttonde lyder: ”Du skall inte vittna falskt mot din nästa”. Kanske har du som kristdemokrat Patrik Åkesson svårt att förstå denna text, men för att hjälpa dig kan vi förtydliga texten på mer vardaglig svenska – du ska inte ljuga!

Vi i K och många med oss inser och anser att kristdemokraten Patrik Åkesson uppenbart är olämpligt att vara en folkvald politiker, han borde avgå. Eller vad säger hans eget parti Kristdemokraterna i Växjö om hans offentliga agerande på nätet?

 Patrik Åkessons offentliga inlägg på sin Facebooksida lördag 28/10

Patrik Åkesson tillåter hatkommentarer på sin Facebooksida och gillar dem

Patrik Åkesson tillåter rasistiska kommentarer på sin Facebooksida och gillar dem

 

 

Patrik Åkesson tillåter angrepp på yttrandefriheten och demonstrationsfriheten på sin Facebooksida och gillar det.
Hur man ska kunna utvisa vanliga svenskar som deltar i tillståndsgivna möten och demonstrationer framstår som en gåta.

Nya simhallen måste drivas i kommunal regi

 • juni 28, 2023 19:13

Så kom då ett besked om den utdragna frågan https://www.vxonews.se/vaxjo/har-ska-vaxjos-nya-simhall-byggas/om simhallen i Växjö. En ny ska byggas och på Bäckaslövsområdet på tomten där gamla kommunförrådet låg. Det meddelande samtliga åtta partier i kommunfullmäktige idag. Vi får se hur Växjöborna tar emot det här beskedet, de flesta verkar vilja ha kvar simhallen på den plats där den ligger idag.

Vi minns att samtliga partier var överens 2019 om att bygga ett nytt sjukhus i Räppe. Något som sedan Liberalerna och Vänsterpartiet ändrade sig över och en storm av kritik från medborgarna över hastigheten och det dåliga underlaget kom. Vi vet var det slutade, för några veckor sedan kröp politikerna i regionen till korset och meddelande att det inte blir något sjukhus i Räppe. Hur blir det då med simhallen?

Den här frågan har verkligen dragits i långbänk. Vi i Kommunistiska Partiet tycker att frågan om placeringen är sekundär. Det viktiga är att Växjös invånare får en funktionsenlig simhall som drivs i kommunalregi. Simhallar är bland det dyraste en kommun kan bygga. En sådan dyr investering ska inte kommunen åta sig och sedan lägga ut på en privatentreprenör att håva in pengarna. Entréavgifterna till simhallen och skjutit i höjden. Här måste kommunen garantera låga och rimliga priser så att alla har råd att besöka simhallen. Redan i valrörelsen 2018 drev vi i Kommunistiska Partiet frågan om att införa allmänhetens simning i simhallen. Likt allmänhetens åkning i ishallen, som är gratis, borde det finnas gratis badtider i Växjös simhall. Inte minst är det viktigt för simkunskapens skull. Det skulle rädda liv.

Till dagens beslut måste det klargöras om simhallsskojaren Mille Örnmark och hans suspekta företag We Group haft ett eller flera fingrar med i spelet bakom dagens beslut? Mille Örnmark är känd som badhuskungen efter att han åkt land och rike runt och lurat kommuner att bygga nya badhus. Brutna upphandlingsregler och lögnaktiga CV:n har kostat kommuner runt om i landet miljontals kronor. Värst har det varit för Kiruna kommun som hittills betalat 820 miljoner kronor för det nya badhuset, en nota som fortfarande växer. Den ursprungliga kalkylen låg på 360 miljoner. Han har även varit i Växjö kommun och erbjudit sina tjänster, vilket TV4:s Kalla Fakta avslöjade under våren.

Växjö behöver en ny simhall. Den behöver vara av fullstor längd, dvs ha en 50 meters bassäng så att simklubbar kan bedriva sin verksamhet fullt ut och så att simtävlingar kan arrangeras, likaså behövs ett fullvärdigt hopptorn simhoppningssporten får rätt förutsättningar. När nu den nya simhallen verkar hamna på en ny plats är det mycket viktigt att den attraktiva tomten vid Växjösjön där simhallen ligger idag inte hamnar i privata händer. Den måste stanna i kommuninvånarnas ägo. Här vore det bra med ett kommunalt äldreboende; en natursjön plats vid sjön och nära till centrum. Det hade varit en ypperlig plats för äldre att få åldras på ihop med en utbygga och fungerande vård och omsorg.

Kommunistiska Partiet välkomnar dagens besked om en ny simhall. Nu gäller det att kommunen tar kontroll över kostnaderna och skapar rätt förutsättningar för en långsiktig och hållbar simhall – i kommunalregi, med låga entréavgifter och som erbjuder gratis allmänhetens simning på vissa tider.

Vänsterpartiet rädda för Kommunistiska Partiet!

 • april 23, 2023 23:51

Upprustningshetsen och Nato-vurmet i samhället har pressat tillbaka fredsrörelsen och vänt upp och ned på samhället. Därför måste breda allianser och största möjliga enhet till för att att vända utvecklingen. Fred, neutralitet och alliansfrihet måste vara vägledande för fredsvänner i allmänhet och vänsterfolk i synnerhet. Vi i Kommunistiska Partiet har sedan första dag deltagit i olika nätverk och samarbetat med en rad olika föreningar i Nato-frågan. Därför var det självklart att vi i Växjö skulle bjuda in andra organisationer till den nationella protestdagen 22 april mot krigsövningen Aurora 23.

KFA – Kronoberg för fred och alliansfrihet; IKFF – Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Svenska Fred och Skiljedomsföreningen, Nej till EU och Svensk Kubanska föreningen här i Växjö tackade direkt ja till att vara med. Krigsövningar, Nato och kärnvapen kan vi bara tillsammans stoppa. Men så anser inte Vänsterpartiet i Växjö. De tackade aktivt nej till att delta i protesterna och skälet som de angav var att Kommunistiska Partiet är med. Likadant har det sett ut runt om i Sverige. Vänsterpartiet ställer sig utanför arbetet mot USA:s krigsallians Nato och överger fredsrörelsen.

För Vänsterpartiet är ett litet svenskt parti som står på arbetarklassens och den internationella solidaritetens sida ett större hot än Nato, den krigsallians som leds av det land som startat flest krig sedan andra världskriget. Rädslan för att synas tillsammans med några kommunister är större för Vänsterpartiet än hotet från kärnvapenalliansen Nato. Ett sådant bedrägligt och bedrövligt parti har tappat all respekt. Här i Växjö gick det så långt att när den breda vänstern och fredsrörelsen protesterade mot Nato, kärnvapen och krigsövningen Aurora 23 så höll Vänsterpartiet Växjö ett eget litet möte knappt 100 m bort på gågatan. Snacka om att agera splittrare och se till sin egen egoism i stället för till de viktiga politiska frågorna. Vi och många med oss undrar om Vänsterpartiets medlemmar och sympatisörer verkligen håller med om de ledande vänsterpartisternas agerande? Ett agerande som finns såväl i deras riksledning som i den lokala ledningen här i Växjö.

Har Vänsterpartiet övergivit Nato-motståndet och slutat vara en röst för svenskt oberoende och mot krigshets? Nooshi Dadgostars och Hanna Gunnarssons (V.s försvarspolitiske talesperson) uttalanden på sistone antyder sannerligen detta. Ihop med att V numer är för vapenexport till krigförande länder är frågorna många.

Till nätverket och manifestationen här i Växjö var även SSU och Miljöpartiet inbjudna. De bemödade sig inte ens om att svara på inbjudan… Vid en motsvarande manifestation i april förra året meddelade Miljöpartiet i Växjö att de inte ville delta i protesterna mot ett svenskt Nato-medlemskap för att Kommunistiska Partiet i Växjö var med i protesterna – ridå Miljöpartiet!

Vänsterpartiet håller torgmöte på betryggande avstånd från protesterna mot Aurora 23, kärnvapen och Nato
Samtliga bilder tagna 22 april 2023 på gågatan i Växjö

Ännu en fuskande friskola i Växjö

 • mars 12, 2023 12:19

Gymnasieskolan Thoren Business School i Växjö får allvarlig kritik av Skolinspektionen. Denna friskola fuskar med den garanterade undervisningstiden. Det innebär att eleverna har för få timmar utlagda i sin undervisning. Det här är ett vanligt sätt för friskolor att fuska på. Den största utgiftsposten för en skola är lärarlöner och har man lärare anställda färre timmar blir det mindre pengar att betala ut till löner; men givetvis då desto mer pengar kvar till ägarna som det kan plocka ut dem som vinst.

Det här är pengar som skulle gått till elevernas undervisning men i stället hamnar på ägarnas bankkonton, konton som inte sällan finns utomlands i s.k. skatteparadis. Thorengruppen gjorde senast en vinst på 201 miljoner kronor och var de pengarna kommer ifrån är inte svårt att räkna ut. Snittet för kommunala gymnasieskolor i Sverige är att det går 11,5 elever på en lärare. På Thoren Business School i Växjö går det 16 elever på varje lärare. Men det saknas också lärare. I radio P4 Kronoberg kunde vi höra eleverna själva uttala sig om att de hade lärarlösa lektioner i bl.a. spanska resten av terminen. Hur elevernas betyg, gymnasieexamen och kunskaper kommer se ut när de tar studenten måste vi verkligen sätta frågetecken för.

Skolan hotas nu med vite i miljonklassen. Senast 22 juni ska alla fel vara tillrättade, men det lär inte kunna gå att rätta till alla fel som finns i Skolinspektionens 35 sidor långa rapport, där eleverna inte fått särskilt stöd och där de som tar studenten i juni saknar väldigt många undervisningstimmar; här några av exempel: Treorna på försäljnings- och serviceprogrammet har endast fått 20 timmars undervisning på kursen inköp 1, som omfattar 60 timmar. Samhällsvetarna som i trean pluggat sociologi har fått 49 undervisningstimmar i stället för 70. Naturvetarna i trean fick under mattekursen matematik 1c 75 av de beslutade 90 timmarna. Ekonomitreorna fick 46 timmar affärsjuridik i stället för 75 timmar. Viktigt att notera här är att om man läser de kurser som här nämns på en kommunal skola i Växjö hade de omfattat 90 lärarledda undervisningstimmar.

Thorensgruppen, speciellt i Växjö, har nischat sig på att bl.a. locka till sig elever med utländsk bakgrund, inte minst elever med rötterna i östra Afrika och Mellanöstern. Det sker genom en glättig marknadsföring där deras reklamfoton ser ut som hämtade från en katalog för fotomodeller och rika affärsmän och det för att ge intryck av rikedom och framgång. Tyvärr lockar det här många ungdomar och speciellt då elever som kanske haft det tufft i grundskolan och vars familjer sällan har möjlighet att göra sin röst hörd när missförhållanden uppkommer. Skolan lockar även till sig barn till framgångsrika föräldrar. De kommer från studievana hem och kan få stort stöd hemifrån eller till och med kunna köpa hjälp och läxhjälp om skolan, som i Thorens fall, inte tillhandahåller en bra och nödvändig utbildning. Elever från studievana hem har mycket större möjligheter att klara av studierna på egen hand och drabbas inte i samma utsträckning av färre studietimmar och lärarlösa lektioner. Nöjda elever och föräldrar får man även genom att sätta glädjebetyg. Här i Thorens fall blir det extra viktigt att framöver granska betygssättningen.

Även Växjö kommun har ett ansvar i den bedrövliga situationen. Kommunledningen har under lång tid välkomnat nya friskolor i kommunen och det på den kommunala skolans bekostnad. För varje elev som börjar i en friskola utarmas den kommunala skolan som får färre resurser men som har kvar kostnaderna för lärare, personal och lokaler. Fler skolor handlar inte bara om konkurrens om elever, det blir även en konkurrens om resurser och om lärare där lärarbristen gör att alla tjänster inte kan tillsättas. Mindre skolor inte kan erbjuda heltidstjänster för lärarna. Det är bl.a. detta som hänt på Thoren Business School, det finns helt enkelt inte tillräckligt med lärare i spanska och vem kan försörja sig på en deltidstjänst som kanske omfattar 30 %? Växjö kommun måste sluta med sitt friskolevurm och sätta ned foten och säga nej till nya friskolor.

Det finns en orsak till varför Sverige är enda land i världen som har ett skolsystem där privata aktörer får plocka ut vinster från offentliga medel som är tänka att gå till barn och ungdomars skolutbildning, det här systemet fungerar helt enkelt inte och måste bort. Vi i Kommunistiska Partiet säger:

🚩 Inför en kommunal vetorätt mot friskoleetableringar

🚩 Avskaffa det fria skolvalet

🚩 Förbjud alla friskolor

🚩 Inför en statlig enhetsskola

 

Kommunchefen slutar och får 1,5 miljoner i fallskärm

 • februari 11, 2023 21:47

Växjö kommuns omstridda kommunchef Monica Skagne slutar.
Formellt heter det att hon slutar som ett naturligt steg efter höstens regimskifte i Växjö och att det sker i samförstånd. I verkligenheten lär det handla om att Skagne gjort sig omöjlig hos ett stort antal medarbetare, inte minst bland skolpersonalen. Skagne ligger bakom omstöpningen av Växjö kommun till ”Växjö kommunkoncern”, ett grepp hon hämtat från sin tidigare privata profession som IT-chef på IKEA. Här har det handlat om att göra om en fungerande kommunal organisation till ett marknadsinspirerat företag. Organisationen skulle slimmas och många anställda flyttas flera steg bort från verksamheten och svåröverblickbara beslutskejdor långt bort från dem som utför jobbet har blivit följden. Växjös skolor skulle t.ex. likriktas och genomsyras av ett gemensamt digitalt system, oavsett om det var en förskola eller en gymnasieskola. De flesta har hört talas om fiaskosystemet SAITS från Växjöföretaget IST. Ett system som upphandlades på felaktiga grunder, något som kommunens revisorer kritiserat och Växjö kommun har tvingas slopa systemet och göra om upphandling. Med omfattande merkostnader som följd.

För detta datasystemfiasko har Monica Skagne varit ytterst ansvarig. Men hon har vägrat ta sitt ansvar och ständigt skyllt i från sig på andra. Hon har genom åren fått omfattande kritik för att detaljstyra förändringar och lägga sig i andra arbete. Representation med sprit som vi skattebetalare fått stå för har hon heller inte dragit sig för att bjuda vänner och chefer på. Den omfattande korruptionsskandalen som utspelats mellan den högsta kommunledningen och det privata företaget IST group AB har väl speglats i Smålandspostens granskning även om bevisen inte räckt till åtal. Men de olämpliga kopplingarna kan du läsa om här, inklusive hur kommunkoncernchefen Monica Skagne bad IST om privata tjänster då hon ville att företaget skulle bli fadder åt hennes dotter samt att hon använt sin tjänsteadress för privata ändamål, vilket kunnat uppfattas som ett påtryckningsmedel.

För uppdraget som kommunens högste tjänsteman har Skagne haft en lön på 125 000 kronor i månaden och nu när hon slutar efter en gemensam diskussion med kommunalrådet Malin Lauber får hon 1,5 miljoner kronor i avgångsvederlag. En fallskärm på 1,5 miljon som hon får behålla oavsett om hon får ett nytt jobb eller inte. Växjö kommun gör verkligen skillnad på sina anställda. Vissa belönas rejält medan andra får se både lönen sänkas och arbetsmiljön försämras.

Självklart borde alla anställda i Växjö kommun behandlas lika och arbeta under samma villkor. Får en chef en fallskärm i miljonklassen måste alla andra anställda få samma sak. Politiker och höga tjänstemän borde leva under samma villkor som alla andra. Valda politiker ska ha en lön motsvarande en genomsnittlig arbetarlön och kommunala chefer borde ha en lön motsvarande en genomsnittlig kommunal tjänsteman, tex motsvarande en förskollärare som i snitt tjänar 33 100 kr/månad.

Med Skagnes uttåg hoppas vi det blir slut på dumheterna med att se Växjö kommun som ett företag. Ta nu bort den här löjliga Växjö kommunkoncern och se till att verksamheterna nere på golvet får de resurser de behöver. Se även till att sänka de höga kommunala tjänstemännens och politikernas löner!

 

Sossarna och Vänsterpartiet fortsätter plundra Växjös hyresgäster

 • februari 2, 2023 23:42

Under många år har Växjö kommun dubbelbeskattat kommunens hyresgäster. Det blåa styret med Bo Frank och Anna Tenje i spetsen har fört över 100-tals miljoner från Växjöbostäders kassa till den kommunala kassan. 2019 var Växjöbostäder värst i hela Sverige när 101 miljoner kronor fördes över till kommunkassan. Pengar som kommer från hyresgästernas hyresinbetalningar. Hyresnivåerna i Växjö har länge legat på en orimligt hög nivå. Denna orättvisa har inte bara vi kommunister kritiserat utan det har även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I alla fall fram till valet. Men efter att sossarna med Malin Lauber i spetsen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet tog över styret har de ändrat sig och fortsätter på borgarnas orättfärdiga väg. Nu tänker de i år plocka ut 80 miljoner kronor ur Växjöbostäder, som efter nyår bytt namn till Vidingehem, och nästa år plocka ut ytterligare 80 miljoner.

Lauber och medplundraren Maria Garmer (V) kommenterar sin kovändning med orden: ”Vi har tänkt om helt enkelt. För att vi inser att rycka bort allt på en gång blir för mycket.” Det går alltså bra att säga en sak före valet, men sedan låter det helt annorlunda efter valet. Någon som känner igen det här beteendet?…

Sossarnas och Vänsterpartiets agerande är ett stort svek. Förlorarna är främst Växjö alla hyresgäster som får fortsätta betala för höga hyror som går till att täcka andra hål i kommunens budget, men förlorare är även alla växjöbor och väljare som får uppleva ännu ett politiskt svek där makten betyder allt medan solidaritet och rättvisa betyder intet.

Vi i Kommunistiska Partiet säger:

 • Stoppa dubbelbeskattningen av Växjös hyresgäster
 • Inga överföringar till kommunen kassa – bostadsbolagets vinst ska stanna i bolaget och gå till renoveringar, underhåll och nytt byggande
 • Bygg bort bostadsbristen – prioritera hyresrätter
 • Bygg nytt i kommunens alla tätorter
 • Värna allmännyttan – nej till marknadshyror

Se och hör mer av vår bostadspolitik i detta klipp från ett protestmöte här i Växjö

Centerpartist belönad för sin anti-demokrati

 • maj 19, 2022 12:07

I veckan utsågs centerpartisten Eva Johansson till 1:e vice ordförande för kommunfullmäktige i Växjö. Applåderna och kramarna från ledamöterna i de olika partierna duggade tätt. Men det är riktigt osmakliga applåder. Eva Johansson var den person som för några år sedan bestämde att vi i Kommunistiska Partiet inte skulle få hyra det kommunala ”Fria Ordets Hus” för att hålla ett föredrag om boken ”Resa in i det okända” med Anders Carlsson.

Som ordförande för Kultur och fritidsförvaltningen agerade hon som lydig vasall när de lokala moderata partitopparna Anna Tenje och Ulf Hedin uttryckte sin bestörtning över att kommunister ska få hålla möten om böcker. Mötet med Anders Carlsson, som arrangerades ihop med ABF, var bokat, utannonserat och helt enligt kommunens regler när Eva Johansson tvingade tjänstemän längre ned i hierarkin att slänga ut oss och ABF. Agerandet bröt såväl mot kommunens egna riktlinjer som demokratins tankar om yttrandefrihet.

När vi konfronterade Eva Johansson för hennes anti-demokratiska agerande i förra valrörelsen vill hon inte kännas vi vad hon gjort utan sa att vi borde fått hyra lokalen. Uppenbarligen helt oförmögen till att se sig själv i spegeln.

När mötet om boken ”Resa in i det okända” stoppades hösten 2017 skapade det en insändarstorm i Smålandsposten och det endast Vänsterpartiet som av partierna i kommunfullmäktige deklarerade att Växjö kommun gjorde fel. Såväl sossar som moderater och de andra högerpartierna var för att vi skulle slängas ut. Dock kunder Liberalerna inte svara på vår fråga utan lovade att återkomma hur de såg på denna demokratiska fråga kring att i yttrandefrihetens namn kunna hålla möten med författare om deras böcker. Tydligen en mycket svår fråga för Liberalerna, för de har ännu efter snart fem år inte återkommit med sina svar…
Eva Johansson blev senare sparkad från sin post som kommunalråd, som hon fick efter valet 2018. Hon blev avpolletterad av det egna partiet efter interna motsättningar och ersattes av påläggskalven Andreas Olsson, som gjort sig känd för hårda nypor, osakliga ageranden och en auktoritär ledarstil. Men sådan är centerpartisterna, odemokratiska och självgoda.
Eva Johansson är en skamfläck i Växjös kommunfullmäktige. Hon borde inte få applåder och kramar, hon borde få burop och vända ryggar mot sig.

Här kan du beställa den farliga boken som Växjö kommun och Eva Johansson ville stoppa.

Växjöelever säljs som boskap

 • januari 20, 2022 23:07

Friskolan ”Växjö Fria Gymnasium” i Icon-byggnaden säljs till friskolekoncernen Cedergrenska, som tar över ägandet från 31 januari. Snabbt har det gått och ingen har frågat eleverna i skolan om vad de tycker om att mitt under en termin bli sålda. Hela förfarandet påminner om boskapshandel och eleverna säljs på en marknad som om de vore fast egendom. Hade ägarna, Claes Bromander och Thomas Denward, brytt sig om eleverna hade de åtminstone väntat med att byta ägare tills läsåret var slut. Då hade de elever som inte vill säljas likt boskap kunnat påverka sin situation och välja en annan skola. Men i dagens marknadsskola ser man elever som affärstillgångar som kan säljas och köpas efter eget gottfinnande.

De nya ägarna till Växjö Fria, Cedergrenska utbildning (eller Cedergrenska AB) är en utbildningskoncern med en högst tvivelaktig bakgrund och ingen skolutbildare som borde få verka i Växjö. Frågan är om skolans elever vill förknippas med de nya ägarna? Företaget börsintroducerades i maj 2021 och hade då 26 skolenheter. Koncernen registrerades så sent som 2018 men där bakom finns en historia som ägarna inte gärna skyltar med. Företaget kommer från den ökända försäljningen av Täby gymnasium. Där den dåvarande rektorn och en ekonomichef i personalen, båda med kopplingar till Moderaterna, köpte skolan till underpris och bildade Tibble gymnasium.

Cedergrenskas tre dotterbolag är Tibble gymnasium, Marina Läroverket och Täby friskola. I samtliga dessa tre finns tydliga och omfattande kopplingar mellan skolans ägare och moderata politiker. När Moderaterna i Täby drev igenom försäljningen av Täby gymnasium 2007, till mindre än en fjärdedel av marknadspriset, fälldes beslutet i Kammarrätten och försäljningen förklarades olaglig. Trots det togs försäljningen inte tillbaka eftersom en där kommunjurist ansåg att ”civilrättsliga avtal mellan kommun och privatpersoner inte får brytas, inte ens om de är olagliga.” Den kriminelles rätt gäller således och lagen kan enkelt kringgås av korrupta politiker.

Täby Friskola driver flera olika skolor. Där har TV:s Uppdrag granskning visat att processen kring bytet av ägande inte gick rätt till och att den nye ägaren var Fredriks Reinfeldts (M) f.d. kampanjgeneral.

Marina Läroverket återfinns i överklasskommunen Danderyd. Fram till att Cedergrenska köpte skolan 2020 var Anders Paulsen dess ägare. Denne Paulsen satt i Danderyds kommunstyrelse för Moderaterna samt representerade dem i byggnadsnämnden som beslutade om att bevilja skolan bygglov i marinan och sedan hyra ut hyrde ut lokalerna till Paulsens bolag. Här kan man verkligen snacka om jäv!

Två av de politiker i Täby som under olagliga former sålde kommunens skolor är Filippa Reinfeldt (M) och Irene Svenonius (M), Stockholms nuvarande finansborgarråd som drivit huvudstadens sjukvård i botten. Kopplingarna mellan Cedergrenskas skolkoncern och moderata politiker är omfattande. Är det därför denna koncern väljer att utvidga sitt imperium till just Växjö, en moderatledd kommun ökänd för sitt fjäsk för friskolor?

Cedergrenska utbildning är inte välkomna till Växjö. Barn och ungdomar är inga handelsvaror och skolor är ingen handelsplatser. Friskolesystemet borde avskaffas och en statlig enhetsskola införas.

 

Skjut upp beslutet om nytt sjukhus!

 • december 19, 2021 20:08

Frågan om ett nytt sjukhus i Växjö har debatterats flitigt under de två senaste åren. Tempot har varit högt och beslut har tagits utan ordentligt underlag eller med nödvändig transparens. Många har uppfattat det som att frågan redan är avgjord trots att beslutet inte är formellt taget; att det blir ett nytt sjukhus i Räppe.

Men ska ett helt nytt sjukhus byggas i Räppe eller ska de befintliga CLV renoveras – så står frågan.
Att det är ett viktigt beslut står bortom allt tvivel. Just nu ligger beräkningarna för ett nytt sjukhus i Räppe på 7,2 miljarder kronor. När politikerna tog beslutet om ett nytt sjukhus handlade det om 5 miljarder. Notan har alltså raskt stigit. Bara marken som regionen köpt in i Räppe har kostat 74 miljoner kronor och Räppevallen har redan flyttat och inviger sin nya arena på andra sidan vägen nästa år.

De borgerliga politikerna har försökt skynda på processen. I februari nästa år skulle det formella beslutet tas men nu har det flyttats fram till i mars. Men att låta det bli en valfråga där allmänheten ska kunna få uttala sig och säga sitt om denna mångmiljardinvestering vill de inte låta ske. Det är mycket märkligt och kan endast ses som ett utslag av folkförakt och bristande demokratiskt sinnelag.

Region Kronoberg är det landsting som ökat sina administrativa kostnader näst mest i Sverige den senaste 10 årsperioden. Antalet chefer och administratörer har ökat med hela 77 %. Genomsnittet i landet är här 31 %. Samtidigt som den administrativa personalen har skjutit i höjden har antalet läkare endast ökat med 18 %, antalet sjuksköterskor med 10 % och antalet undersköterskor med 18 %. Man kan med fog fråga sig hur det kommer finnas utrymme för mer personal och fler vårdplatser när så mycket resurser i framtiden kommer gå till det nya sjukhusbygget. Det är förvisso nödvändigt att bygga nytt eller renovera inför framtiden, men finansieringen och hur den framtida vården ska organiseras har politikerna varit för tysta om.

Innan man kan ta ett beslut om ett nytt sjukhus – i Räppe eller på det befintliga CLV måste en ordentligt diskussion om vårdens framtid i Växjö och Kronoberg föras. Hur blir det t.ex. med sjukhuset i Ljungby? Kommer det att få vara kvar på sikt? Hur många vårdplatser och vilken beredskap ska vården i vårt län ha? Coronapandemin har ju visat att de neddragningar och försämringar som under lång tid skett inom våren varit helt huvudlösa.

Det enda rätta nu är att skjuta upp beslutet om ett nytt akutsjukhus i Växjö/Kronoberg, åtminstone till efter valet nästa år. Hur vården ska bedrivas och finansieras kan du läsa i denna nyskrivna ledare i Proletären. För vården i övrigt anser vi i Kommunistiska Partiet att:

Bygg ut vård och omsorg i hela landet!
• Öka kraftigt och långsiktigt statsbidrag till kommuner och regioner.
• Öppna omedelbart alla stängda vårdavdelningar och nyanställ personal.
• Höj vårdarbetarnas löner.

Inga gräddfiler i vården!
• Sätt privata vårdföretag under statlig tvångsförvaltning.
• Ogiltigförklara privata vårdförsäkringar. Ingen skall kunna köpa sig förtur till vård.
• Äldreomsorgen ska drivas av det offentliga. Avskaffa lagen om valfrihetssystem, LOV

Säkra materialtillförseln!
• Statlig produktion och kontroll av livsnödvändigt sjukvårdsmaterial och läkemedel.
• Säkerställ tillgång till skyddsutrustning inom all vård och äldreomsorg.
• Återupprätta beredskapslagren.
• Förstatliga apoteken och garantera tillgången av läkemedel i hela landet.

 

 

 

Växjös skolor allt sämre

 • november 18, 2021 20:04

I Lärarförbundets årliga ranking över Sveriges bästa skolkommuner fortsätter Växjö kommun att sjunka och finns allt längre ned på listan. Nu finns vi på plats 207 av Sveriges 290 kommuner. Förra året låg vi på plats 179, sett över tid ser Växjö placeringar ut så här:
     År 2015 plats 108
     År 2013 plats 86
     År 2011 plats 40
     År 2004 plats 8
På 17 år har Växjö kommun alltså tappat 199 placeringar; från att vara en av landet absolut bästa skolkommuner till att vara bland de sämsta. Man måste fråga sig vad som har hänt? Svaret är lika enkelt som det är skrämmande – marknadsanpassningen.

Svensk skola är unik i världen med sitt friskolesystem och fria skolval. Ingen annanstans i världen tillåts privata bolag plocka ut vinst ur offentligt finansierade skolor. Här har Växjö kommun varit bland de kommuner som tidigt var bland de mest liberala med att välkomna privata aktörer och uppmuntra till friskoleetableringar. Denna politik har eskalerat de senaste åren. Växjö kommuns befolkning har vuxit men de styrande politikerna har hårdnackat vägrat att bygga nya kommunala skolor för att möta utvecklingen.

Ni läsare av Kommunistiska Partiets texter i Växjö känner till att vi under många års tid påtalat behovet av och föreslagit byggande av nya skolor i Växjö kommun. Det har t.ex. inte byggts någon ny kommunal gymnasieskola på 50 år i kommunen. Våra tre kommunala gymnasieskolor konkurrerar med nio privata friskolor (förutom de friskolor som gått i konkurs och lagt ned som t.ex. JB-gymnasiet och Tegnérgymnasiet). Våra 38 grundskolor konkurrerar med sex privata friskolor men här är ett antal nya på väg att starta (som Nordic International School som tvingar på eleverna skoluniform, Prolympia och Kunskapsskolan, som i sin ansökan ljuger om att de redan finns i Växjö).

Det svenska skolsystemet tillåter inte bara att hugade kapitalister berikar sig på våra barn och ungdomars självklara rätt till kunskap utan systemet är också riggat så friskolorna gynnas av elevpengens fördelning. Något som t.ex. skoldebattören Marcus Larsson visat i sin senaste bok ”De expansiva” (läs en recension här). De vinstdrivande skolkoncernerna har ett mindre resurskrävande elevunderlag, större klasser, lägre lärartäthet, lägre lärarlöner och sämre utbildade lärare. När en elev börjar i en friskola försämras förutsättningarna för den kommunala skolan flera gånger om. Lokaler, löner och uppdrag finns kvar, men budgeten minskar. Om kommunen går in och täcker underskottet måste de samtidigt kompensera friskolorna med lika mycket. Detta är exakt vad som har skett i Växjö. Den kommunala skolan dräneras på sina resurser och friskolorna överkompenseras. Växjö kommun har en betydligt större andel friskolor än genomsnittet i Sverige, även antalet elever i Växjös friskolor är fler än riksgenomsnittet. Här är orsaken till att Växjö sjunker som en sten på den svenska skolrankingen.

Till detta kommer märkliga och felaktiga politiska beslut som rör skolan. Få har väl missat Växjö kommuns nya frånvarosystem SAITS och lärplattformen IST-Lärande, två system som utvecklats av Växjöföretaget IST och som Växjö kommun på oklara och tvivelaktiga grunder köpt upp. Inga av systemen fungerar, de har inte varit färdigutvecklade när de implementerats. Speciellt SAITS är ett icke-fungerande system som ökat lärarnas arbetsbörda och som är allt annat än rättssäkert ut till elever och föräldrar. Hela denna upphandling stinker och Växjö kommun borde omedelbart avbryta samarbetet med IST och kräva ersättning för de, för dyra pengar, inköpta digitala system som inte fungerar. IST är uppenbarligen inte kompetenta att leverera det de lovar.

Växjö kommuns politiker styrs av ideologiska skygglappar. Det har länge funnits en politisk enighet i kommunfullmäktige om att Växjös ökande elevantal ska hanteras genom att uppmana till nya friskoleetableringar. Det råder också politisk enighet om det fria skolvalet, som segregerar Växjös skolor och dränerar olika skolor på resurser. Det är inte bara eleverna som förlorar på det fria skolvalet utan även miljön när stora grupper av elever ska köras och bussas till andra stadsdelar.

Underhållet av Växjö kommuns skolor är kraftigt eftersatt, här har man under lång tid dumsnålat, se bara på hur Furutåskolans utdömda lokaler eller alla alla de baracker som stor vid flera av kommunens skolor 8tex vid Teknikum och Katedralskolan).

Föraktet och okunskapen hos Växjös skolpolitiker kan lätt utläsas ur kommunens protokoll. Här följer två utdrag ur Utbildningsnämndens möte i februari i år som tar upp Växjö kommuns yttranden till skolinspektionen angående ansökningar från friskolor att få starta i Växjö.
Om gymnasieskolan Prolympia: Utbildningsnämnden gör bedömningen att med planerade byggnationer kommer antalet skolplatser inom en tioårsperiod kan överstiga elevantalet. […] I den lokalplanering som Växjö kommun gör kommer eventuellt förändringar att göras inom organisationen och bedömningen är att det tillsammans med de fristående skolornas rekryteringsområde kommer att finnas utrymme för Prolympias verksamhet i Växjö kommun.
Om grundskolan Kunskapsskolan: En ny skola i västra delen av staden kan påverka söktryck och elevbas för vissa kommunala skolor i närområdet, vilket i sin tur kan ge ekonomiska och organisatoriska konsekvenser för någon skola. Ett större bostadsområde planeras för nybyggnation i den västra delen av staden och på längre sikt kan Kunskapsskolan, med placering på Storgatan 83, komplettera befintliga skolor i närområdet. Växjö kommun ser inte att en etablering av en skola med årskurser 4–9 i Kunskapsskolans regi skulle ha några stora negativa organisatoriska eller ekonomiska konsekvenser. Växjö växer och elevantalet i grundskolan beräknas öka i framtiden.

Växjö kommun beskriver alltså i sina remissvar flera negativa konsekvenser med överetablering, behov av omorganisationer och ekonomiska problem men beslutar ändå att välkomna dessa plundrare av våra skattemedel hot till Växjö. Utvecklingen på skolområdet i Växjö kan inte beskrivas på något annat sätt än skandalös. Dessa politiker borde skämmas!

Kommunistiska Partiet säger:

 • Inför en statlig enhetsskola
 • Förbjud alla friskolor
 • Avskaffa det fria skolvalet
 • Inför en kommunal vetorätt mot friskoleetableringar
 • Bygg nya kommunal skolor i Växjö
 • Ge Växjös skolor mer resurser – sänk politikernas löner