Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

USA:s koncentrationsläger på Kuba

Publicerad med vissa ändringar i Växjöbladet Kronobergaren 2004-06-25

Vad kallas ett fångläger där folk hålls fängslade på obestämd tid?. Där fångar torteras utan att ha begått något brott? Där fångar misshandlas till den grad att de förlorar allt hopp om livet och rutinmässigt tar sina liv? Finns det något annat namn än koncentrationsläger som är lämpligt? Varför inte kalla en spade för en spade?

Bushregimen (som ej är vald utan tillsatt av högsta domstolen, vilken i sin tur är tillsatt av Bushs pappa), och dess utsände ambassadör i Sverige, har hela tiden försvarat lägret där de 595 tortyroffren hålls och konstant kallat dom för ”the worst of a very bad lot”. Ett fasansfullt begrepp att röra sig med som representant för en stat. Ett begrepp som, i skenet av tortyren i Irak, uppmuntrar tortyr och övergrepp från fångvaktarna. Ett begrepp avsett att lindra torterarnas och förhörsledarnas samvetskval och rättfärdiga tortyren mot dessa ”the worst of av very bad lot”.

Regimens lögner är nu så uppenbara att man från CIA och militären förnekar att det överhuvudtaget finns några terroristledare i lägret. Inte en enda anhållen i Guantanamo är en terroristledare, säger de. En av dessa oskyldiga fångar är svensken Mehdi Ghezali. Men USA:s ambassadör menar ändå att svensken har sig själv att skylla eftersom han inte ”samarbetat” tillräckligt med förhörsledarna. Vi vet nu via media vad som menas med ”förhörsledare” och vad som händer med de fångar som inte samarbetar i amerikanska fångläger. Sanningen är givetvis att han är oskyldig till terrorbrott och att USA vägrar släppa honom eftersom de fruktar att han ska berätta hur han behandlats i lägret.

Den väpnade befrielsekampen mot USA:s ockupation av Irak har medfört att Washingtons smutsiga byk nu börjar synas i tömmarna. Det finns tydligen mer tortyrläger än de i Irak, Afganistan och på Kuba. Totalt har en människorättsorganisation avslöjat 24 hemliga fångläger runt om i världen som USA hållit dolda för rättslig insyn. Det internationella samfundet måste nu kraftigt reagera av ett antal skäl:
— Washington säger att man har rätt att göra vad man vill med fångarna eftersom Guantanamo inte ligger på USA:s territorium. En legal fint som är mycket farlig och som även nazisterna utnyttjade med sina läger i Polen. Utomlands är man utom räckhåll för rättsväsendet och det främmande landet gör det lättare för fångvaktare att koppla bort den vanliga moralen.
— Att inte kraftfullt fördöma USA:s agerande innebär att man böjer sig för USA:s rätt att illegalt ockupera en del av kubanskt territorium mot dess regerings vilja. En regering som är erkänd av FN.
— Eftersom Washington kallar dessa fångar ”fientligt stridande” och inte krigsfångar betyder det att man kan förneka fångarna de rättigheter dom har under Genevekonventionen. Det innebär att de kan tortera fångar eftersom de inte betraktas som krigsfångar.
— Washington har öppet deklarerat att det har rätten, även om dess egna militärtribunaler finner fångarna oskyldiga, att hålla fångarna kvar i lägret så länge som Washington önskar.

För att avslöja regimens brottsliga karaktär och belysa det allvarliga i situation räcker det med följande tal av Bush inför en extatisk kongress den 28 januari 2003: ”Över 3000 terroristmisstänkta är arresterats i många länder. Många har upplevt ett annat öde. Låt oss säga så här: de är inte längre ett problem för USA (jubel från kongressen)”. Ingenting liknande har yttrats sedan Hitlers dagar. Det var länge sedan mänskligheten fick höra på liknande uttalanden om en officiell politik av utom-rättsliga avrättningar. Förintandet av en människa utan rättslig procedur innan skottet faller. 18 månader har gått sedan detta tal. Ett krig mot ett försvarslöst folk har inletts där Bushregimens fruktansvärda militära kapacitet ödelagt ännu ett land och dess befolkning. Ett krig som bröt mot all internationell rätt. Precis som Hitler gjorde på sin tid. Antalet ”terroristmisstänkta” som hålls utan rättegång i USA:s fängelser jorden runt ökar ständigt. Vi har bara fått se en liten del av den fasa som utspelas i dessa tortyrläger. Det finns också tiotusentals oskyldiga som i Bush:s ord ”upplevt ett annat öde” som inte längre ”utgör ett problem” för regimen.

Den svenska regeringen utgör dock inget problem för regimen. Socialdemokraterna och dess samarbetspartier böjer sig baklänges av anpasslighet inför Bushjuntans brott mot mänskligheten. Precis som man gjorde mot Hitler.

Tom Carlsson KPML(r)-VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!