Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Palestinademonstration i Växjö

I lördags (24/1) hölls det andra protestmötet mot Israel i Växjö.
Hundratalet Växjöbor slöt trots regn upp till ett demonstrationståg på temat ”Bojkotta Israel”
Talade gjorde EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson, Erik Gustafsson från Kommunistiska Partiet samt palestiniern Zaki Yassin.
Runt 2000 kr samlades in till barnen i Gaza och många passade på att förse sin jacka med en knapp med texten ”Bojkotta Israel”.

Tal av Erik Gustafsson, Kommunistiska Partiet
Miljoner människor världen över kräver att Israels folkmord i Gaza måste stoppas! Världens folk fördömer Israels brott. Vi lider med Gazas plågade befolkning och sluter upp bakom det palestinska folket. Vi protesterar mot Israels tre veckor långa krig, där man medvetet gått in för att döda och lemlästa så många som möjligt, och där man velat ödelägga allt man kan. Vi anklagar Ehud Olmert och hans Regering för krigsförbrytelser och kräver att de ställs till svars inför krigsförbrytartribunalen i Haag. Vilken lögn det är att Israel bara försvarar sig och sin rätt att existera. Det finns inget sådant hot idag.
Det är Palestinas rätt och det Palestinska folkets möjlighet att existera som är hotat, av Israel!

Israel vill krossa allt motstånd. För utan motstånd skulle till slut drömmen om ett fritt Palestina slockna. Hela Israels 60-åriga existens bygger på stöld av land, fördrivning, förtryck och folkmord. Alla israeliska bosättningar vilar på ruinerna efter en palestinsk by. Den rasistiska sionismens mål är ett Storisrael där Palestina är utplånat och Palestinierna fördrivna. Men det palestinska motståndet låter sig inte slås ner, och de behöver vårt stöd och kommer att behöva det under lång tid.

Israel är USA:s förlängda arm. Utan stödet från sin mäktiga bundsförvant skulle Israel inte kunna existera, inte uppträda så arrogant mot FN och internationella lagar och avtal och än mindre bedriva sin folkmordspolitik. Nu erbjuder sig USA att bevaka gränsen mellan Egypten och Gaza för att se till att inga vapen smugglas in den vägen till det Palestinska motståndet. Det är makalöst! Dagligen får Israel militärt stöd från USA på 15 miljoner dollar! Det ger oss också 15 miljoner skäl att fördöma USA:s imperialism och deras stöd till Israel. Blodet på Ehud Olmerts, Ehud Baraks och Tzipi Livnis händer finns också på George Bush´s och Condoleeza Rice´s händer. Men också Europas stormakter och EU är medskyldiga. Deras tystnad och passivitet är kriminell.

Israel är en kolonialstat. En stat som inte respekterar de regler som gäller mellan stater och nationer. Israel menar att man står över och utanför detta. Därför är förhandlingar utsiktslösa. Israel måste tvingas att stoppa terrorn mot Gaza och häva blockaden. Det räcker inte med vädjanden för att Israel skall dra sig tillbaka från ockuperat territorium, upplösa de illegala bosättningarna, riva muren och erkänna Palestinas rätt att existera som fullvärdig stat och acceptera de palestinska flyktingarnas lagliga rätt att återvända. Till detta kan de bara tvingas med kraftfulla påtryckningar från världens länder och av det palestinska motståndet.

Vi i Sverige måste kräva att Sveriges regering stoppar EU:s planerade säkerhetspakt med Israel. Vi måste stoppa vapenimporten och det militära samarbetet med Israel och kräva att EU:s handelsavtal med Israel rivs upp. Vi kräver omedelbara sanktioner mot Israel från Sveriges sida. Själva köper vi inga israeliska varor. Och ser till att de affärer vi handlar hos får bort dessa varor från hyllorna. Vi kräver en idrottslig bojkott. Stoppa Davis cup-matchen mot Israel i Malmö. Riksidrottsförbundet väntar på regeringens direktiv. Fram med det Fredrik Reinfeldt. Vi kräver en kulturell bojkott och för en gångs skull håller jag med Bert Karlsson. – Israel skall slängas ut från Eurovisionsschlagerfestivalen!

Bryt de diplomatiska förbindelserna med Israel. Gör som Venezuela, Bolivia, Qatar och Mauretanien. Ut med Israels ambassadör från Sverige! De humanitära behoven är och kommer att vara enorma och vi vädjar till alla att stödja insamlingen till stöd för Gazas befolkning.

Bojkotta Israel!
Leve PalestinaPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!