Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Tillsätt en sanningskommission

Publicerad i SMP i mars 2000

Återigen har det avslöjats att den svenska säkerhetspolisen, SÄPO, har bedrivit olaglig åsiktsregistrering. Denna gång är det idrottsledaren Bengt Frejd i Göteborg som drabbats. Av de dokument som Bengt Frejd tillåtits läsa i sin SÄPO-mapp framgår att inte bara han utan stora delar av idrottsgöteborg har registrerats och detta för att de bedrivit opinionsarbete för bättre villkor för bredd- och ungdomsidrott. Det är absurt att deltagande i t.ex. solidaritetsprojekt för idrottsrörelsen i Sydafrika efter apartheid renderar plats i akter över påstådda säkerhetsrisker. Har det gått SÄPO förbi att Sveriges regering numera stöder ANC i Sydafrika?
Åsiktsregistrering är förbjuden i Sverige, men genom hemliga tilläggsdirektiv har alla regeringar sedan 1969 satt sig över grundlagen och gett SÄPO rätt att övervaka och registrera t.ex. kommunister, socialister och fackföreningsfolk. För drygt ett år sedan kom Registernämndens rapport där det framgick att på den hemliga listan över vilka som fick övervakas fanns endast det Kommunistiska Partiet, KPML(r) kvar. Justitieminister Lajla Frejvalds deklarerade då att fr.o.m. nu skulle alla organisationer strykas från listan (dvs KPML(r)) och de som önskade se sin mapp hos SÄPO skulle ansöka om det. Så här ett år efteråt har endast ett 50-tal personer fått se brottstycken av sina olagliga åsiktsmappar. Många är de som fått avslag på sin ansökan, däribland undertecknad. Vem vet vad som finns gömt i SÄPO:s arkiv? Vem vet vad det insamlade materialet ska användas till?
Till och med de mindre nogräknade borde dra öronen åt sig. Vad är det egentligen SÄPO sysslar med? Varför slösas hundratals miljoner på en verksamhet som efter 30 år resulterar i skvatt ingenting. Eller är det helt enkelt så att syftet är ett helt annat än det officiella? Att syftet inte är att övervaka sk säkerhetsrisker, utan blott och bart är att registrera människor av misshaglig politisk uppfattning? Vad skall i så fall de registren användas till?
Det finns en tankeväckande parallell att dra till det inträffade, med tanke på avslöjandet om att man i decennier registrerat och spionerat på kommunister och radikala arbetare i vårt land; mindre än 24 timmar efter kuppen i Chile den 11 september 1973 kunde militären arrestera och samla över 20000 människor på Santiagos idrottsstadion. Hur var detta möjligt? Hur kunde militären med sådan snabbhet och effektivitet slå till mot politiskt radikala krafter? Naturligtvis för att ”någon” redan förberett dessa massarresteringar. ”Någon” som samlat in uppgifterna, samlat in namnen på kommunisterna och de andra som skulle bli motståndare till kuppen. ”Någon” som spionerat och angivit sina arbetskamrater, grannar, politiska motståndare.
I demokratins och rättvisans namn, vad döljer sig i SÄPO:s arkiv? Det ligger i allas vårt intresse att denna sak en gång för alla utreds, därför måste vi alla kräva att alla papper läggs på bordet om åsiktsspionaget! Tillsätt en sanningskommission!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet – KPML(r) i VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!