Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Den nya simhallen måste drivas i kommunal regi

Publicerad i Smålandsposten 181022

Åke Sandblom skriver intressant om simhallen i Smålandsposten den 9 oktober och flaggar för att avgöra frågan om placeringen i en folkomröstning. En sådan folkomröstning skedde i Gislaved på valdagen och precis som Sandblom skriver fanns det där tre alternativ. Men det var ett problem. Valdeltagandet i Gislaved var låga 45,6 procent och en stor orsak till det var att politikerna satte ort mot ort samt införde ett tredje alternativ, ”vet ej”. Syftet med detta tredje alternativ var att få upp valdeltagande över 50 procent och därmed skapa legitimitet åt denna bedrägliga folkomröstning. Bedräglig eftersom det är ett ofog att ha fler än två alternativ i en folkomröstning.

Om detta har till exempel ledarskribenten Fredrik Tenfäldt skrivit i Göteborgs-Posten: ”I den mån kommunala folkomröstningar skall hållas måste alternativen vara klara och entydiga – ja eller nej. […] Att ha flera olika ja- eller nej-alternativ är bara försök att dribbla bort väljarna och skapar svåra tolkningsproblem för framtiden. (GP 051201).

Det vore önskvärt om Växjöborna gavs större möjligheter att påverka politiken och besluten i kommunen. Gärna fler folkomröstningar, men då måste alternativen vara tydliga och man ska inte sätta grupp mot grupp eller stadsdel mot stadsdel.

Var Växjös nya simhall ska placeras är en mindre lämplig fråga att hålla folkomröstning om. Däremot borde det genomförts två folkomröstningar under den förra mandatperioden; en om Växjöborna ville sälja ut de 2 000 kommunala hyreslägenheterna och en om det nya kommunhuset ska byggas. De två frågorna är av sådan principiell betydelse att man borde efterfrågat kommuninvånarnas vilja.

Låga entrépriser och god vattenvana för fler är ett samhällsintresse. Man borde undersöka om det finns möjligheter att behålla den gamla simhallen och går inte det måste man garantera att denna vackra och centrala plats inte används till att göra ett nytt rikemansområde med svindyra bostadsrätter eller villor. Satsa i stället på att göra detta område till ett tryggt och lugnt boende för våra pensionärer, med tillgång till omsorg, dagcentral och den vackra naturen kring Växjösjön. Varför inte göra området runt dagens simhall till ett kommunalt seniorboende?

Jan-Åke Karlsson,
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!