Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Försäljning av lägenheter har inget stöd hos medborgarna

Sälj inte allmännyttan
Så löd rubriken i Smålandsposten 140825 efter att tidningen gjort sin stora valundersökning. Opinionsundersökningen ställde frågan ”tycker du att kommunala lägenheter ska säljas till privata företag?” till 800 personer och av dessa svarade 64% Nej och endast 23% Ja. Borgarnas och Miljöpartiets planer på att sälja ut 2069 allmännyttiga lägenheter har inget stöd bland kommuninvånarna. Speciellt MP borde beakta det faktum att 86% av deras sympatisörer sade nej till utförsäljningar i SMP:s undersökning.

Utförsäljarpartierna borde vara ärliga och säga att försäljningen av allmännyttans lägenheter handlar om ideologi och inte om omsorg av den kommunala verksamheten. Man vill införa ett marknadsstyrt boende där det privata kapitalet ska få berika sig på tidigare kollektiv egendom. Det handlar om att införa marknadshyror vilket kommer leda till ett ännu mer segregerat boende i Växjö. Från borgerligt håll säger man sig inte veta vem som ska köpa kommunens lägenheter men jag misstänker att man mörkar på detta område. Inspirationen till utförsäljningen kommer från Luleå där sossarna sålt ut allmännyttan till det privata Rikshem, som ägs av AMF och fjärde AP-fonden. Kommunalrådet Per Schöldberg har sagt att ”det är något positivt att man låter våra gemensamma pensionspengar arbeta i vår kommun och inte enbart i andra kommuner” och det är ju få bostadsbolag förutom Rikshem ägs av pensionspengar. Lägger man sedan till att en delegation från Rikshem med vice-VD:n, den socialdemokratiske politikern Ilija Batljan i spetsen, hade ett möte med kommunstyrelsen i Växjö i oktober så klarnar bilden. Är det månne redan klart att det är Rikshem som ska få köpa kommuninvånarnas lägenheter?

Rikshem har den senaste tiden varit indragen i flera skandaler. Förra veckan fick VD:n sparken efter flera oegentligheter i bolaget. I december fick Ilija Batjan kicken efter att ha gjort egna fastighetsaffärer bakom styrelsens rygg, i höstas blev det känt att fyra styrelsemedlemmar berikat sig med 70 miljoner kr via frikostiga konvertibler i bolaget och i Uppsala har hundratals hyresgäster känt sig tvingade att flytta efter den hyreschock som följde på omfattande renoveringar. En upprustning som SVT:s Plus visat var helt undermåligt utförd.

Granskar man sedan utförsäljningen i Luleå finner man en soppa av sällan skådat slag med överkörda kommunalråd, anklagelser om lögner och felaktiga protokoll samt en oerhört snabb process från förslag till fullbordat faktum. Växjö bör absolut inte kopiera det som skedde i Luleå och man bör särskilt akta sig för Rikshem.

Lägg all fakta på bordet och låt Växjös kommuninvånare få säga sitt om denna betydelsefulla fråga. Låt oss genomföra en kommunal folkomröstning!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!