Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Är erkännande av Palestina vänsterpolitik?

Svar till Nils Fransson SMP 141106

Nils Fransson (FP) påstår att det är vänsterpolitik när Sverige erkänner staten Palestina och han hävdar att vi gör det för att visa att vi struntar i vad övriga världen tycker. För det första har hela 134 länder i världen erkänt Palestina före Sverige. Vår senkommenhet är snarare att anpassa sig till vad en stor majoritet av övriga världen anser än att strunta i omvärldens tyckande. För det andra är det inte vänsterpolitik att erkänna Palestina, det är bara vanligt sunt förnuft, humanism och en insikt i vad som är rätt och i enlighet med folkrätten. Men om Nils Fransson ser det som vänsterpolitik och något som högern avvisar så låt gå för det. I sin iver att slå mot Sveriges nya regering och det palestinska folkets självklara rätt till sitt eget land kommer Fransson med osanningar. Han påstår att ”Gaza styrs av en av FN klassad terrororganisation”, men det är falskt. Hamas är terroriststämplat av USA och EU men inte av t.ex. Schweiz, Kina, Brasilien eller FN. Det säger en hel del om stormakternas syn på Palestinafrågan och på det palestinska folkets legitima kamp. Som sista argument tar Fransson till skrämselpropagandan när han som sin slutkläm menar att Sverige inte kan erkänna Palestina för att Nordkorea gjort det. Där sänker han diskussionsnivån långt under anständigheten, eller menar Fransson att Sverige t.ex. inte ska erkänna Storbritannien eftersom Nordkorea erkänner landet?

Det palestinska folket och deras lidande är alltför viktigt för att diskussionen därom ska präglas av felaktigheter, vanföreställningar eller skräckpropaganda. Lidandet i Mellanöstern har gjort att allt fler människor runt om i världen engagerar sig i det palestinska folkets rättigheter och man gör det genom att bojkotta israeliska varor, på samma sätt som Sydafrika bojkottades under apartheidtiden. Att Sverige nu äntligen gör något litet aktivt är mycket välkommet, men att erkänna Palestina är inte bara ett vänsterkrav i humanismens och rättvisans namn utan det är även traditionell liberalism.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!