Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Aktieägarna måste betala krisen

Publicerad i Växjöbladet Kronobergaren 081031

Den ekonomiska kris som just nu drar fram som en flodvåg är skapad av giriga direktörer och kapitalister. Nu försöker man vältra över krisens kostnader på arbetarna genom att ta ifrån dem jobben. Värst verkar situationen vara inom fordonsindustrin där Volvo lagt varsel på tusentals arbetare, varav 260 har blivit drabbade på Volvo i Braås. Riksdagspartierna vill att skattebetalarna ska gå in och betala pengar till de krisdrabbade företagen. Men det kan aldrig vara rätt att skattebetalarna ska sponsra storföretag som körts i botten av sina ägare.

De som har skapat krisen måste också stå för notan. Därför måste man säga att inga avsked är acceptabla och att inga skattepengar ska fylla de hål som skapats genom aktieutdelningar. Ta AB Volvo som exempel. År 2006 delade de ut hela vinsten på 20 miljarder kronor till aktieägarna. Förra året delades halva vinsten ut, vilket var ytterligare 11 miljarder kronor. I år kommer det säkert också att bli utdelning till de giriga ägarna, då vinsten andra kvartalet i år var 7,2 miljarder kronor. Företagen har tjänat stora pengar och gör det fortfarande, men man satsar inte vinsterna på nödvändiga investeringar och man värnar inte sina arbetare utan tänker bara på utdelningen och sina aktiekurser. Varför ska då staten och skattebetalarna gå in när marknadsliberalismen blir bankrutt?

Hela systemet är ruttet och därför måste de snikna kapitalisterna ta sitt ansvar. Detta är fullt möjligt genom en lagstiftning som sätter samhällsintresset före profithungern. De gångna årens vinster måste betala de kommande årens lågkonjunktur. Aktieägarna måste återbetala de pengar som man roffat ur företagen. De banker och företag som inte klarar krisen bör förstatligas. Lågkonjunkturen måste mötas genom att man delar på jobben och inför sex timmars arbetsdag samt genom att överskotten i statskassan används till att nyanställa inom offentlig sektor. Så måste krisen mötas och därför måste överklassen få städa upp efter sin egen fest!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!