Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Förstatliga bankerna

Publicerad i SMP 081010

Den globala finanskrisen drabbar nu Sverige. Diverse experter försäkrar dock att Sverige står väl rustat och att någon bankkris inte kommer att ske här. Men en kris kommer det att bli, om det sedan handlar om en krasch eller en recession återstår att se. Men ett är säkert, notan för krisen får vanligt folk stå för i form av stigande arbetslöshet och nya välfärdsnedskärningar.

I vanliga fall gapar liberaler och andra borgare att marknaden ska få sköta sig själv, men när de giriga direktörerna nått vägs ände, då passar det att ropa på en reglerad marknad och på att staten ska gripa in och rädda bankerna och företagen. Den nuvarande kapitalistiska krisen visar återigen att marknadsekonomin inte är ett system som gynnar folkflertalet utan ett system för ökade klyftor och självgod egoism. De sektorer som är avgörande för hela samhället borde också drivas och ägas samhälleligt.

När liberaler världen över tvingas förstatliga banker och finansinstitut så visar det att marknadsliberalismen inte fungerar. Alternativet till kapitalismen är som bekant socialismen och de första stegen åt det hållet går via ett förstatligande av bankerna och storindustrin. Tvärtemot den borgerliga utförsäljnings- och avregleringspolitiken som alliansen för i Sverige. Här kanske USA för en gångs skull visar en framkomlig väg?

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!