Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Föräldrauppdrag

Hösten är föräldramötestider. Häromveckan var jag på föräldramöte i förskoleklassen där min sexåring går. Två dagar senare var det föräldramöte i nioåringens klass och dagen därpå föräldramöte i hans innebandyklubb. Veckan dessförinnan hade jag haft ett eget föräldramöte i min gymnasieklass och föräldramöte med nioåringens ishockeylag. På tur står även föräldramöte i hans fotbollslag. På dessa föräldramöten i idrottsföreningarna får vi föräldrar reda vilka uppdrag vi förväntas utföra åt föreningen. Det handlar vanligen om att stå i kiosken vid matcher, inte bara vid barnens matcher utan även vid seniorlagets. Man ska ställa upp som funktionär och chaufför vid barnens matcher. Man ska ha städdagar i klubbens lokaler och man ska man kränga lotter vid matcher och på fritiden. I fotbollsklubben har vi precis sålt underkläder, dock har vi ännu inte kommit till ljusen och korven men det lär vi väl få sälja kommande år.

Mest att göra har det varit i ishockeyklubben. Vi som har aktiva barn i SHL-klubben Växjö Lakers förväntas jobba 25 gratistimmar åt föreningen varje säsong. Således har jag några helger om året varit med och hållit deras café öppet, jag har sålt lotter på elitseriematcher och jag stått i garderoben vid så kallade event och vid A-lagsmatcher. Den första gången jag skulle hänga in jackor vid en elitseriematch funderade jag om jag skulle ta med en bok och läsa under tiden men kom fram till att det var trevligare att se matchen på TV i stället. Väl på plats insåg jag till min förfäran att det inte fanns några TV-skärmar i den nya fina arenan och allra minst fanns dem i garderoben. Därför var jag och en annan förälder de enda av ca 5500 personer på plats i VIDA-arena som inte såg den pågående matchen. Denna kväll var vi placerade garderoben på tredje våningen, där de med de fina biljetterna går in, dvs de med sponsorsbiljetter och företagsbiljetter. En herre i ett sällskap på fem äldre slipsnissar frågade om han kunde få ett skrivet kvitto eftersom ”de kom från en kommun”. När jag frågade om kommunen var Svinarp blev han utskrattad av sina vänner och jag slapp skriva ett kvitto på 20 kr.

Till alla dessa uppdrag i föreningarna kommer medlemsavgiften, eller snarare medlems- och träningsavgiften som alla klubbar tydligen har nuförtiden. Nioåringens fotboll kostar 700 kr, innebandyn kostar också 700 kr och ishockeyn går på 2800 kr. När jag själv spelade fotboll i min ungdom var medlemsavgiften 30 kr per år och begreppet träningsavgift hade vi aldrig hört talas om. Man kan fråga sig om ungdomsidrott idag verkligen är för alla när man betraktar vad det kostar och vad man förväntas göra. För dem med pengar är det inga problem, de reder ut det. Logistiken till träningarna klaras t.ex. ut eftersom de har flera bilar i familjen, de köper den finaste utrustningen till barnen och slipper gå på bytardagar. Skulle de trots det inte ha tid till allt kan de köpa sig den. Således kunde man i vår fotbollsförening för 350 kr köpa sig fri från säljandet av underkläder.
Och vad begär klubbarna egentligen? Växjö Lakers A-lagstrupp kostar 42 miljoner i år och snittlönen för spelarna är 1,7 miljoner om året och där står vi föräldrar gratis i kiosken och säljer korv. Många är de ungdomar som drömmer om att lyckas inom sin idrott och kunna bli proffs, så gör säkert min nioåring också. Många är de drömmar som krossas genom en alltför tidig elitsatsning och utgallring. Elitklubbarna borde sända mer än en tanke av tacksamt till alla de föräldrar som får föreningslivet att gå runt, alla chaufförer, alla garderobiärer, alla städare, alla lottförsäljare, all kioskpersonal, alla ungdomsledare, alla parkeringsvakter, ja alla oss som vet att breddidrotten är förutsättningen för elitidrotten.
Nämnde jag förresten att sexåringen också spelar fotboll och ishockey och nu i veckan började spela innebandy? Nya föräldramöten, nya föräldrauppdrag…

Jan-Åke KarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!