Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Jobbskatteavdrag eller offentliga satsningar?

Publicerad i SMP 130930 – under rubriken ”Högre löner är bättre än förklädda avdrag”

Högerns ihärdiga skattesänkarpolitik fortsätter. Utan att se till konsekvenserna för välfärden går regeringen på och tänker nu införa ett femte jobbskatteavdrag till kostnad av 12 miljarder kronor. Notan får det offentliga stå för i form av sämre välfärd. Sedan borgarna tog över makten har den offentliga konsumtionens andel av BNP minskat med 6 procent. I pengar räknat handlar det om 267 miljarder kronor som överförts från offentlig konsumtion inom skola, vård och omsorg till det privata, som fått sänkt skatt. Tänk vilken nytta dessa 267 miljarder hade gjort om de fått gå till välfärden!

Jobbskatteavdragen är principiellt felaktiga eftersom det är ett system som straffbeskattar pensionärer, sjuka och arbetslösa. De med lägst inkomster omfattas inte av avdraget och därför får de betala en större andel av sin inkomst i skatt. Jobbskatteavdragen är egentligen inga avdrag utan bidrag från statskassan till dem som redan har mer. Regeringens hittills genomförda jobbskatteavdrag kostar statskassan 90 miljarder kronor på årsbasis och denna summa vill man nu öka till 102 miljarder. Till detta kommer kostnaderna för sänkt bolagsskatt, sänkt restaurangmoms, sänka arbetsgivaravgifter för unga och andra skattesänkningar. Det är inte konstigt att det blivit mindre pengar över till offentlig konsumtion och att vi allt oftare hör larmrapporter om sämre resultat i skolan och vårdpersonal som går på knäna. Arbetslösheten som jobbskatteavdrag sägs vara lösningen på är idag högre än när avdragen infördes 2006. Fyra införda jobbskatteavdrag och en högre arbetslöshet visar på det monumentala fiasko som den borgerliga politiken inneburit.

En av politikens absoluta huvudfrågor idag står mellan jobbskatteavdrag eller offentliga satsningar. Ska vi satsa på det offentliga och gemensamma eller på det privata och enskilda? Endast de omdömeslösa kan gå emot detta och hävda att minskade skatteinkomster inte kommer leda till nedskärningar inom det offentliga. Regeringen förordar således fortsatta nedskärningar inom välfärden. Detsamma gäller Stefan Löfven och hans sossar, som kommer med dubbla budskap, för om borgarna inför det femte jobbskatteavdraget kommer sossarna inte att riva upp det om de vinner nästa val. Hela inställningen vittnar om ett politiskt förfall där makten och den egna penningen är det primära.

Borgarna säger ofta att det ska löna sig att arbeta, stå då upp för detta genom att se till att lönerna höjs i samhället; det ökar köpkraften samtligt som statskassan får in fler skattekronor och därmed kan göra de nödvändiga satsningarna på vården, skolan och omsorgen. Högre löner är en betydligt bättre väg fram än bidrag förklädda till avdrag, speciellt som bidragen går till dem som redan har mer.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!