Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Ambassdörsmöte om ALBA i Växjö

Måndag 21 maj gästades Växjö av Kubas, Bolivias och Nicaraguas Sverigeambassadörer. De besökte bl.a. Växjö kommuns olika satsningar på miljöområdet inom ramen för projektet ”Europas grönaste stad” och på kvällen hölls en konferens på stadsbiblioteket om ALBA, det ekonomiska alternativet för de latinamerikanska länderna. Kubas ambassadör Francisco Florentino berättade om hur man genom att dela på resurserna lyckats utrota analfabetismen och om planerna på att skapa en egen investeringsbank som alternativ till IMF och Världsbanken. Bolivias ambassadör Milton Soto Santiesteban skisserade på hur länderna skulle kunna ha en gemensam valuta inom två år och uttryckte en förhoppning om att man på så sätt skulle kunna komma bort från beroendet av dollarn och transfereringar via amerikanska banker. Nicaraguas ambassadör Francisco Chaverria var mycket optimistisk och skämtade ideligen med den stora publiken, över 90 personer. Han sade bl.a. att ”nyliberalerna lovar oss allt, till och med att Jesus skulle komma och ordna allt, men i stället kom Världsbanken och privatiserade allt”. Kvällen avslutades med mat och musik. Arrangörer till denna uppskattade kväll var den lokala latinamerikanska gruppen Foro Latinoaméricano. Kommunistiska partiet deltog som en av sju medarrangörer och man kan konstatera att det är sällan man får höra så optimistiska framtidstankar som Växjöborna fick höra denna kväll.
Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!