Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Tal av Erik Gustafsson, RKU, Röd front 2008

OBS! Det talade ordet gäller naturligtvis!

Kamrater!

Det är inte lätt att vara ung i dagens Sverige när saker som borde vara självklara inte är det.
Jag tänker främst på rätten till en egen bostad, rätten till en meningsfull fritid, rätten till ett riktigt jobb samt rätten till en bra skola för alla.

Allt fler unga tvingas bo kvar hemma även efter de har slutat gymnasiet.
Även fast bostadssituationen i Växjö är bättre än i de tre storstadsregionerna så är den fortfarande under all kritik. För att kunna få en lägenhet måste man antingen stått i bostadskö i flera år eller ha kontakter. Sedan så underlättar det ju inte att de lägenheter som byggs antingen är bostadsrätter eller hyresrätter med hög hyra. Inte heller kommer det att bli lättare när en del av Araby/Nydala ska säljas ut till privata hyreskapitalister.

Att hitta ett jobb är inte heller det lättaste.
Till exempel så kräver många jobb körkort (om direkt så indirekt). Men att ta körkort idag kostar i runda slängar 15000 kronor. Om man inte har rika föräldrar så måste man nästan ha ett jobb för att ha råd med att ta körkort. Som ni ser så blir det ett moment 22: Inget jobb – inga pengar, inga pengar – inget körkort, inget körkort – inget jobb. Därför kräver vi i RKU gratis körkortsutbildning i gymnasiet.

Till skillnad från regeringen Reinfeldt som med försämringarna i a-kassan vill skapa ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden, så säger vi kommunister dela på jobben – 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. På så sätt kan fler komma in på arbetsmarknaden. Sex timmars arbetsdag skulle förutom att fler får plats på arbetsmarknaden även minska kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensionärer.

Borgarregeringens attacker på a-kassan drabbar främst ungdomar då arbetslösheten är högst bland unga. Även ungdomar som har ett arbete drabbas, då många har otrygga anställningar såsom visstidsanställningar eller vikariat. Även timanställningar är vanligt förekommande bland unga. Den försämrade a-kassan har även en lönedumpande effekt då den arbetslöse kan bli tvungen att ta ett jobb för en mycket låg lön för att inte riskera att förlora a-kassan.
Allt detta medan dem som redan har gnuggar händerna på grund av avskaffandet av förmögenhetsskatten, ersättandet av fastighetsskatten med en platt avgift och så vidare, och så vidare.

Över till något helt annat. Växjö kommun är en av de friskoletätaste kommunerna i Sverige, men är det så konstigt när kommunen satsar mindre och mindre på skolan. Anslaget per elev på gymnasiet har på fem år minskat med nästan 20 procent, från ungefär 74000 kronor till lite drygt 60000 kronor. Att privata skolkapitalister tillåts tjäna pengar på något så grundläggande som utbildning är rent ut sagt för jävligt.

Det är inte bara friskolornas framväxt som är det negativa med den skolpolitik som förs.
Även major Björklunds nya gymnasieskola är något mycket negativt. I den nya gymnasieskolan så är det bara de teoretiska programmen som ger behörighet till högskolan. Detta tillsammans med slopandet av 25 : 4 regeln (dvs den regel som gav folk över 25 år med minst 4 års arbetslivserfarenhet grundläggande behörighet till högskola) gör det i princip omöjligt för de som har valt att läsa ett praktiskt program, eller de nya lärlingsutbildningarna att studera vidare. Major Björklunds nya gymnasieskola är ett första steg mot en sorteringsskola av värsta sort.

Nu senast talade jag en del om skolan och dessförinnan om arbetsmarknaden.
Men livet är så mycket mer än bara jobb eller skola. För att ha ett drägligt liv måste man ha något att fylla sin fritid med (såsom till exempel musik eller idrott). Nu för tiden är det dock Idol hit, Idol dit samt Paris Hilton gör ditten och Paris Hilton gör datten som verkar ta upp stor del av vår fritid. Men är det verkligen meningsfullt att bli matad med ett program som reducerar något så underbart som musik till att bli en produkt som vilken annan som helst? Och vari ligger det intressanta i att följa en överklassnobody som enbart är känd för att hon är född rik? Att det har gått så här illa är ju att kapitalismen vill att folket ska vara lydiga medborgare som inte ifrågasätter det rådande samhället. Men om man bryter ner det i mindre delar så finns det många bakomliggande faktorer däribland nedläggningar av fritidsgårdar på löpande band samt minskandet av öppettiderna av de existerande fritidsgårdarna. Detta i sin tur leder till att ungdomar som inte har nåt speciellt intresse antingen sitter hemma och gör ingenting eller bara drar runt på stan. Hur meningsfullt känns det på en skala?

För de som har ett speciellt intresse (och då tänker jag särskilt på dem som bor på landsbygden) så kan de komma att bli tvungna att använda bil för ta sig någonstans för att utöva sitt intresse. Men att åka bil sliter ju en hel del på miljön, därför vill vi i RKU och Kommunistiska Partiet satsa på kollektivtrafiken genom att sänka biljettpriserna här i Växjö för att på sikt införa gratis kollektivtrafik. Det vore en satsning på miljön som heter duga. Detta istället för att bjuda in, krigsförbrytaren och den förre vice presidenten i USA, Al Gore till Växjö för den hutlösa summan 3 miljoner kronor.

Kamrater, läget i Sverige och här i Växjö är mörkt men tillsammans kan vi kämpa för ett annat Sverige, ett socialistiskt Sverige där solidaritet och kamratskap är ledorden inte egoism och profitbegär!

Röd Front kamrater!Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!