Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Röd Front 2007

Framåt för Röd Front i Växjö

Demonstrationståget i Växjö samlade även i år cirka 65 personer, men på det efterföljande mötet var uppslutningen större än året innan. Minst 110 personer hade sökt sig till Speaker’s corner för att lyssna till Martin Sjöblom från RKU och Jan-Åke Karlsson, Kommunistiska Partiet.

Röd Front 2007

Martin kritiserade och underkände borgarnas skolpolitik. Han tog upp bostadssituationen i Växjö och pekade på att det är en särskild ungdomsfråga att det behövs fler hyresrätter så att ungdomar kan flytta hemifrån. Han tog även upp den odemokratiska icke existerande policy som politikerna hänvisar till för att stänga RKU och Kommunistiska Partiet ute från skolorna.

Martin Sjöblom
Martin Sjöblom, RKU

Jan-Åke gick till hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt och beskrev hans hycklande och oreserverade stöd till USA-imperialismen. Han tog även upp Carl Bildts personliga skuld i folkmord och förtryck som ledamot i diverse imperialistiska företags styrelser. Jan-Åke belyste flera gånger att Sverige just nu är ett krigförande land och krävde att de svenska NATO-trupperna omedelbart ska tas hem från Afghanistan. Utifrån ett lokalt perspektiv visade han att det så kallade ”kriget mot terrorismen” även spridits till Växjö. Kommunala bostadsbolaget Växjöhems VD, Monica Malmlöf har offentligt uttalat att hon vill samarbeta med SÄPO i jakt på ”muslimska terrorister”. Avslutningsvis manade Jan-Åke till aktiv kamp mot högerpolitiken och lovade att Kommunistiska Partiet kommer att delta i varje strid mot regeringen och deras inhumana politik.

Jan-Åke Karlsson
Jan-Åke Karlsson

Efter mötet samlades ett fyrtiotal personer för att fika och lyssna på Kjell Dahlström som läste dikter av Bertold Brecht. Flera gånger under Röd Front-arrangemanget i Växjö påtalade mötespresentatören Per Boberg vikten av tidningen Proletären, vilket gjorde att 43 tidningar såldes och närmare 1700 kronor samlades in till den pågående tidningsinsamlingen.

I år hade Vänsterpartiet i Växjö lagt ner sin 1 maj-demonstration för att istället läsa dikter inomhus. Ung Vänster och Vänsterns studentförbund gick dock emot sitt eget parti genom att anordna en egen demonstration med ett trettiotal deltagare. Sossarnas demonstrationståg ökade i år i storlek och samlade cirka 200 deltagare.

Tal av Jan-Åke Karlsson, Kommunistiska Partiet
Tal av Martin Sjöblom, RKU
Vi reserverar oss för ev. tryckfel och påpekar att det talade ordet naturligtvis gäller.Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!