Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Public service fullgör sitt uppdrag

Svar till Nils Fransson, SMP 061211

Folkpartiets Nils Fransson ondgör sig över att SVT har sänt en temakväll om Kuba och Fidel Castro. I vanlig ordning försöker högern kleta okvädningsord över ett land som väljer att gå en annan väg än kapitalets. Ständigt hävdas att Kuba skulle vara en diktatur och den som avviker från denna uppfattning måste hånas, bespottas och kläs i tagelskjorta.

Men Kuba blir ju ingen diktatur för att Nils Fransson och folkpartiet önskar att det. Tvärtom är Kuba ett föregångsland där sådana grundläggande saker som utbildning och sjukvård är helt gratis. Fidel Castro är folkvald och kubanerna är ständigt delaktiga i den demokratiska processen, från det minsta mötet i kvarterskommittén till de nationella valen som hålls vart 5:e år. SVT utför bara sitt uppdrag genom att ge några glimtar från hur det är på Kuba och man låter den bespottade sidan för en kort stund komma till tals.

Vill Fransson förneka kubanerna och de intresserade journalisterna denna mänskliga rättighet, att få säga sin mening? Fransson tycker att SVT borde ägnat sin Kuba-kväll åt de oppositionella i landet. Men denna ytterst lilla grupp är ju den som alltid hörs i svensk media och som är den enda källa till fakta om Kuba som förmedlas i etablerad svensk media. Vi, som tillskillnad mot Franssons alliansvänner, i alla tider har betalat vår TV-licens har också rätt att någon gång få se program på SVT som inte lyder högerns minsta vink om krav på rättning i ledet. Här fullgör SVT sitt uppdrag att ge en allsidig information.

För övrigt så borde SVT ägna lite mer tid åt alla de oppositionella i Sverige som förföljts och registrerats för sina åsikters skull. Sedan 1969 har alla regeringar i Sverige, inklusive Franssons folkparti, givit SÄPO hemliga direktiv att bryta mot grundlagen för att registrera kommunister. Ett brott mot de mänskliga rättigheterna som Sverige under sommaren blev fällt för i Europadomstolen. Så när Fransson önskar en omtanke om de som kränkts för sina åsikters skulle så borde han sopa framför egen dörr och ansluta sig till kravet att alla vi som finns i SÄPO:s register ska få se våra åsiktsmappar och givas full upprättelse. Vi är mångdubbelt fler än de oppositionella på Kuba, som för övrigt får verka helt fritt i landet!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!