Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Valanalys

Liten ökning av rösterna trots ett massivt högerval.

Valet 2006 blev ett kraftigt högerval. Sossarna gjorde sitt sämsta val sedan 1914. Borgarna tog regeringsmakten och det främlingsfientliga Sverigedemokraterna vann stora framgångar. Politiken i Växjö följde rikstrenden. I alla högerval har vänstern i bred mening svårt att hävda sig, inte minst gäller det oss i Kommunistiska Partiet. Därför känns det skönt att vi i Växjö inte bara kunde försvara våra röster från 2002 utan vi kunde till och med öka lite.

I Växjö kommun samlade vi 325 röster, vilket är 24 fler än förra valet. Vi tog inget mandat denna gång, men höll ställningarna i ett högerval när all annan vänster backade, vilket gör att vi står på stadigare ben inför framtiden och ligger väl framme för att ta ett mandat i valet 2010.

Vänsterpartiet i Växjö tappade 937 röster (= 2,6%) och sossarna tappade 103 röster här i kommunen. I stadsdelen Araby ökade vi vårt röstetal kraftigt. Där har vi idag stöd av 3,8% av väljarna. I dessa områden är vi t.ex. större än Folkpartiet. I området Nydala har vi stöd av 4,7%. Om hela Växjö hade röstat som de i Araby hade vi suttit i fullmäktige med minst två mandat.

Under valdagen drabbades vi av sabotage mot fyra vallokaler. Man tog bort eller gömde våra valsedlar. Detta skedde bl.a. i de två vallokaler där vi hade flest röster – i Arabyskolan och i Bokelundskolan. Kanske förlorade vi ett antal röster på detta, vi kommer aldrig att få reda på hur det förhöll sig. Men för att förhindra att liknande saker inträffar i framtiden så har vi lämnat in en polisanmälan om dessa oegentligheter.

Således får röstetalet för oss här i Växjö ses som godkänt, för att inte säga bra. Man kan dock inte bara mäta ett val i antalet röster. Valet handlar om att föra ut sin politik och vinna fler anhängare. Detta har vi lyckats med i Växjö. Vi har delat ut 26 000 lokala flygblad till kommuninvånarna, vilket är 6000 fler än i förra valrörelsen. Vi har haft ett antal torgmöten varje vecka och vi har haft vår valstuga ute på gågatan 3-4 gånger i veckan under hela valkampanjen. Vi har fått ett antal nya kontakter och de första nya medlemmarna har redan valts in i Växjöavdelningen. Vi har spridit vår politik till en stor del av kommunens invånare och i stort sett alla känner numer till oss och vår politik. Nu gäller det att förvalta det arbete som vi påbörjat.

Vi kommer att fortsätta vara ute på gator, torg, i bostadsområden och på arbetsplatser för att peka på nödvändigheten av en annan politik, en politik som utgår arbetarklassens bästa. Våra arbetsuppgifter inför framtiden är stora. Vi kommer att få lägga ner ett stort arbete på att slå tillbaka borgarnas inhumana och arbetarfientliga politik och vi kommer att lägga ner ett stort arbete på att slå tillbaka smygfascisterna i Sverigedemokraterna. I detta arbete är Du välkommen att delta. Din insats behövs, så tveka inte att ta kontakt med oss – hjälp till i vårt arbete och kom gärna med som medlem!Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!