Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Fördöm Israels ockupation av Palestina

Refuserad av SMP i oktober 2001

Terrordåden i USA har lagt sordin på övriga nyheter – inte minst utrikesnyheterna, och därmed också rapporteringen av oroligheterna i Israel och Palestina som på senare tid gått in i allt mer kritiskt skede. Ett år har nu gått sedan det palestinska upproret – intifadan – inleddes. Ett uppror som de israeliska, men även till viss del även de palestinskt självstyrande myndigheterna etiketterar som terror riktad mot staten Israel.
Men vad i ligger terrorn när man ser stenkastande palestinska ungdomar som kämpar mot det israeliska förtrycket, illustrerat av militära pansarfordon och helikopterattacker? Vad i ligger terrorn hos de palestinier som anser sig ha rätt till de områden som av FN anstiftats som palestinskt självstyrande terrietorier (Gaza, Västbanken och Golan) och som hemsöks av judiska bosättare? Staten Israels existens bygger på den sionistiska tanken om en judisk stat. Därav det som verkligen bör, och skall etiketteras som terrorism nämligen ockupationen av palestinskt territorium och förtrycket av palestinier. För att överhuvudtaget Israel ska överleva som stat ser den endast till sina, det vill säga till den judiska befolkningens intressen och inte till den palestinska. Israels territoriella anspråk kan endast vinnas på bekostnad av de palestinska territorierna. Den ”etniska rensningen” av palestinier, vilket är ett mönster ända sedan Israels grundande och om inte alltid förintelse så i vart fall fördrivelse som tillåts fortgå med omvärldens erkännande av Israel. Hundratusentals, och åter hundratusentals palestininier har satts på flykten från sitt hemland Palestina. Generationer av palestinier har sedan dess vuxit upp i flyktingläger eller funnit en fristad i något tryggare land. Kvar stod, och står fortfarande staten Israel som sägs vara Mellanösterns enda demokrati för att tala i de västliga demokratiernas namn. Men det är inte sant.
En fråga måste inställa sig: Det är frågan om terroranstiftaren och den politiska provokatören, tillika Israels premiärmininster, Ariel Sharon. Varför har inte denna slaktare och bödel av de massakerade libanesiska flyktinglägrena Shabra och Shatila 1982 (vilket gör honom till krigsförbrytare av högsta rang) och ansvarig för den fortsatta terrron mot palestinierna ställts inför rätta? Nä, av det enkla skälet att han sitter som premiärminister i en stat, i detta fallet staten Israel som backas upp av allierade som USA och EU. Detta är ett faktum som är beklagligt när vi åmminer oss om försommarens gripande av Slobodan Milosevic som kunde gripas i ämbetet som styrande president och ställas inför rätta. En efterlysning måste även gå ut i fallet Sharon; israelisk folkmördare av den palestinska befolkningen. Men det kommer inte att ske med USAs drivkraft. Vad väntar krigsförbrytartribunalen på eller är den styrd av amerikanska intressen? Så tycks onekligen vara fallet när man selektivt griper krigsförbrytare på så sätt som har skett.
Ett fördömmande av Israels ockupation måste ånyo aktualiseras och visas i aktiv handling. Att inte visa sitt stöd för upprättandet av ett fritt demokratiskt Paletsina är att förtränga den djupt orättvisa världsordning som råder och det motstånd som bjuds mot den rådande ordningen, kanske mest tydligast i Palestina. Därför besitter palestinerna rätten att slå tillbaka den israeliska ockupationsmakten och om inte alltid med samma, så i alla fall med rättfärdiga mynt.

Olof Hultman
Kommunistiska Partiet – KPML(r)-VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!