Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

20.000 demonstranter som försvann

Refuserad i SMP juni 2001

Med stora förväntningar satt vi i fredags framför TV:n för att se på demonstrationen mot EU och EMU i Göteborg som organiserades av bl.a. Folkrörelse Nej till EU, Transportarbetareförbundet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokratiska EU-kritiker, Center-Nej och KPML(r).
Men det enda vi fick se var hur 150 anarkistiska ligister med svarta huvor slog sönder allt på sin väg ner för Göteborgs Avenyn. En fruktansvärd syn. Polisen på platsen kunde inte stoppa dem. Gång på gång återkom detta fruktansvärda inslag i TV. Inga andra rapporter förekom.
Även på radio var ligisternas skadegörelse det enda som rapporterades. Om Nej till EU demonstrationen inte ett ord, inte en bild. På lördag var det samma visa. Med spänning väntade vi på lördagens UNT. Men besvikelsen var totalt. Inte ett ord eller bild från den stora Nej till EU demonstrationen. Bara anarkister med rånarhuva och stenkastning. Samma snedvridna rapport förekom i många andra lokaltidningar i Sverige.
I Göteborg samlade Nej till EU:s demonstration på fredagen 16.000 människor och vid mötet på Götaplatsen, rapporterade Göteborgs lokalradio och Göteborgs Tidning att det fanns över 20.000 människor. Svarta huvor var förbjudna av demonstrationsledningen. Enligt överenskommelse mellan polisen och demonstrationsledningen bestod den enda polisstyrkan under demonstrationen av sex civilklädda poliser. På Götaplatsen fanns 20.000 människor och inte en enda polis. Inte ett enda problem förekom, inte en enda svarthuva. Så är det när det arbetande folket demonstrerar. Göteborgspolisen har både tackat och gett demonstrationsledningen en eloge för detta. Lördagens demonstration med bl.a. Attack och syndikalisterna samlade cirka 10.000 människor. Svensk massmedia har totalbojkottat de stora folkliga demonstrationer mot EU till förmån för stenkastande anarkistiska ligister och kriminella.
Svensk massmedia är till största delen positiv till EU och stänger ute de som är kritiska. Stenkastande ligister har använts för att ge en missvisande bild av händelserna i Göteborg. De 150 anarkistiska ligisterna representerar ingenting. Det är de tiotusentals arbetande människor som sagt sin mening mot EU och EMU som är det viktiga. Dom skulle ha visats upp i massmedia.

Rickard Nilsson
Kommunistiska Paritet – KPML(r) i Växjö



Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!