Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Stoppa privatiseringshysterin!

Publicerad i Proletären nr. 17, 2010

Under fyra år av borgerligt styre i Växjö har kommunen utvecklats till rena nyliberala experimentverkstaden. Sophämtning, förskolor, allmännyttan, äldreboenden, komvux och skolbespisning privatiseras eller läggs ut på entreprenad. Kommunen har till och med förbjudit sig själv att vara med i anbudsförfarandet eftersom man antagligen skulle lägga det billigaste anbudet. I valrörelsen kommer Kommunistiska Partiets Växjöavdelning se som sin huvuduppgift att gå emot denna utveckling och visa på det förkastliga i att det gemensamma säljs ut till privatkapitalet så att det kan berika sig på skattepengar.

Hand i hand med privatiseringarna går nedskärningarna inom den kommunala verksamheten. Skolan får t.ex. allt mindre resurser och för första gången på 20 år sägs nu lärare upp i de kommunala skolorna.
– ”Detta sker samtidigt som kommunen har 443 miljoner i kassakistan”, säger Gunnel Thörn

–”Vi kommer att kämpa för att privatiseringshysterin i Växjö stoppas. Vi är det enda partiet i kommunen som är emot s.k. alternativa driftsformer. Det allmänna ska värnas av rättviseskäl, men också av demokratiska skäl; den kommunala verksamheten har en offentlig insyn vilket de privata företagen inte har. De kan göra vad de vill med skattepengarna utan att kommuninnevånarna har någon möjlighet till kontroll, berättar Gunnel. De ideologiska frågorna kommer därför att vara i förgrunden i Växjökommunisternas valkampanj.

Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!