Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Vem är värd 2,4 miljarder?

Refuserad av SMP, inskickad februari 2005

Klädkedjan Hennes & Mauritz lät i år höja sin utdelning på aktierna. Den store vinnaren blev H&M:s ägare Stefan Persson som kammade hem 2,4 miljarder kronor! Denna summa motsvarar 273 972 kronor i timmen, dygnet runt. Med andra ord tjänar H&M:s ägare betydlig mer på en enda timme än vad en svensk arbetare tjänar under ett helt år! Man måste undra hur mycket och hur hårt Stefan Persson arbetar för att vara värd denna ofantliga summa? Man måste dessutom ställa sig frågan varifrån pengarna kommer? Pengar kan inte komma från tomma intet utan de måste arbetas ihop, fysiskt. Det är precis vad de anställda gör åt H&M.s ägare. Förra året arbetade anställda i H&M-butiker och arbetare i Asien ihop 11 miljarder kronor till H&M:s ägare varav 2,4 miljarder gått till Stefan Persson personligen. På samma sätt har arbetare i vårt land och i andra länder arbetat ihop till de 135 miljarder kronor som ska delas ut från den svenska aktiemarknaden för förra året. Vem sa att det fattades pengar?

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!