Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Ska Israels födelse firas?

Refuserad av SMP, maj 2008.
Svar till Eva Johnsson SMP 080514

Eva Johnsson gratulerar staten Israel på deras 60 års dag och hyllar dem för att vara den enda demokratin i regionen. Jag och många med mig kan inte stämma in i denna hyllning. Staten Israels tillkomst markerar för araberna Al Nakba, Katastrofen. Då för 60 år sedan förlorade 700 000 palestinier sina hem och sitt land. Israelerna verkställde i april 1948 Plan Dalet genom vilken palestinier skulle fördrivas och palestinska byar förstöras. Massakern i Deir Yassin är mest ökänd från denna tid men hundratals andra massakrer på araber skedde. Vad finns det att fira mot denna historiska bakgrund? I juli 1948 genomdrev israelerna den så kallade dödsmarschen då 70 000 palestinier drevs i väg utan mat och vatten från sina hem i Lydda och Ramleh.

Den etniska rensningen har sedan fortsatt genom Israels historia. 1956 utvisades tusentals palestinier som var israeliska medborgare från Galiléen och ytterligare tusentals fördrevs när Israel ockuperade Gaza och Västbanken. Denna fördrivnings- och separationspolitik fortsätter än idag när Israel i strid mot internationella lagar bygger ut sina bosättningar på ockuperat område. Inget land i världen har brutit mot fler FN-resolutioner än staten Israel. Mest frapperande är Israels vägran att acceptera FN:s resolutioner 242 och 194, som slår fast att all ockuperad mark ska lämnas tillbaka och att alla flyktingar har rätt att återvända hem.

Den israeliska staten är en stat som ägnar sig åt statsterrorism då den i sitt arbete genomför riktade mord på palestinska ledare, även de som är folkvalda. Vad finns det att fira i detta? Och kan man ens hävda att Israel är en demokratisk stat med tanke på den politik landet för? Jag ser inget att fira i samband med att Israel blir 60 år. Tvärtom gråter jag, inte bara för det palestinska folkets lidande utan även för att resten av världen stillatigande ser på när tragedin i Palestina utspelar sig. Men jag kommer att fira den dag det palestinska folket når sin frihet, i en palestinsk stat där såväl judar som araber lever sida vid sida på jämlika villkor. Det är detta du Eva Johnsson också borde arbeta för och först då borde du utbrista ett leve och fira!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!