Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Ledningen inkompetent

Publicerad i Proletären nr 22 – 2004

Det är inte bara arbetarna som anser att ledningens beslut är vansinnigt, bakom sig har man även formgivarna.
– Ett bruk kan inte fungera bättre, säger den kände formgivaren Göran Wärff. Han fortsätter med en sågning av vd:n för Orrefors Kosta Boda, Håkan Cöster:
– Han verkar inte ha någon direkt kontakt med varken formgivare eller folk i produktionen utan har satt andra att sköta sådant.

Cösters historia är sannerligen ingen upplyftande läsning för arbetare. I sin meritförteckning har han en halvering av kuvertföretaget Bong & Ljungdahl i Nybro samt nedläggning av chokladfabriken i Kalmar.

I Kalmar hade han även assistans av Thomas Idermark, som nu är teknisk direktör för Orrefors Kosta Boda.

Denne Idermark kan inget om teknik utan är en klassisk kamrerekonom. Hans senaste merit är att ha kört det omtalade Coop-bankprojektet i botten. Ett projekt som stoppades innan det ens hade påbörjats – till en kostnad av 700 miljoner kronor.

Formgivarna har skrivit brev till styrelsen där man bett dem att ompröva beslutet.

En starkt bidragande orsak till nedläggningen är förmodligen varumärket.

Sandvik ingår inte i det kända varumärket Orrefors, även om det mesta av glaset som säljs under detta namn tillverkas på Sandvik, bland annat det kända glaset ”Intermezzo” med den blå droppen. Sandvik kan därför offras ( istället för Orrefors) så att ”varumärket” ska få finnas kvar. Så går resonemanget bland många Hovmantorpsbor i alla fall.

Tom CarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!