Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Vild strejk på glasbruk i Småland


Publicerad i Proletären nr 21 – 2004

120 arbetare på Sandviks glasbruk i Hovmantorp la i måndags morse ned arbetet och inledde därmed en vild strejk. Strejken riktar sig mot företagsledningens aviserade nedläggning av glasbruket.

Kravet som man från golvet ställer är att VD:n Håkan Cöster ska besöka bruket för att förklara sina och ledningens planer.

Några timmar senare gick arbetarna i det närliggande Kosta glasbruk också ut i strejk. Enligt Smålandsposten strejkade ca 150 arbetare i Kosta och kravet för en återgång i produktion var detsamma som Sandviksarbetarna.

Detta innebär i skrivande stund en total (förutom fackliga ombudsmän) arbetsnedläggelse på två av det danskägda Orrefors Kosta Bodas anläggningar där även Orrefors, Boda och Åfors ingår.

Flytt till låglöneland?
Den materiella bakgrunden är att koncernen går med förlust, enligt Cöster, vilket sägs bero på en minskad försäljning. Under fjolåret sparkade företaget 109 personer. Enligt ledningen finns det långtgående planer på att centralisera produktionen samt förlägga delar i låglöneländer som Kina och Turkiet eller i Östeuropa.

– Vi kräver att Håkan Cöster vågar komma hit och titta oss i ögonen. Det handlar om ett helt samhälle, en hel kommun, säger Jonny Johansson som utsetts till arbetarnas talesman på Sandviks glasbruk.

Enligt ryktena kommer Sandvik att drabbas av att hälften av produktionen exporteras till något låglöneland. Resten flyttas till Kosta, där alltså 150 man strejkade under måndagen, som i sin tur får lämna sin lönsamma vanna till Orrefors.

– Eftersom produktionen är spridd på flera platser kommer alla verksamheter att beröras på ett eller annat sätt, kommenterar VD:n Cöster till TT.

Denne fick också lägga om sina resplaner för att tillgodose arbetarnas krav på information. Klockan två på tisdagen är ett möte aviserat mellan Cöster och de strejkande arbetarna.

– Vi fortsätter strejken och tar beslut om fortsättningen efter mötet, säger Jonny Johansson, Cöster säger att han inte kan kommentera ryktena om nedläggning och flytt före ett extrainsatt styrelsemöte som ska hållas på måndag nästa vecka.

Rickard NilssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!