Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Vem orkar arbeta som 71-åring?

Publicerad i SMP 000219

Nu är det dags igen för det årliga pensionsbeskedet. Då ska vi återigen få veta hur mycket vi ska få att leva på när vi blir pensionärer. Eller snarare hur lite vi kommer att få. Det nya pensionssystemet innebär nämligen att de framtida pensionerna ligger på 50-55% av den tidigare inkomsten att jämföra med 70-75% av inkomsten som var fallet med det gamla ATP-systemet. Många av oss som arbetar idag går en framtid till mötes som fattigpensionärer. Vi kommer att få leva på den s.k. garantipensionen med 6500kr i månaden, före skatt! Detta blir fallet om vi inte orkar att arbeta till 71års ålder. Det nya pensionssystemet är bl.a. uppbyggt på att ju senare man går i pension desto högre kan pensionen bli. Man då ska man veta att det idag är ytterst få yrkesgrupper som orkar att arbeta fram till dagens pensionsålder på 65 år. 1999 arbetade endast 20% av landets 64-åringar och för t.ex. metallarbetarna ligger pensionsåldern på 58 år. Mot den bistra verkligheten, vem orkar arbeta till 71 år?
Det nya pensionssystemet är ett hån mot alla de som arbetar. Det som vi hade råd med för 30 år sedan har vi råd med idag. Sverige har aldrig varit rikare än nu. Därför måste vi alla kräva ett stopp för utvecklingen mot en framtid som fattigpensionärer. Vi måste kräva att man återinför ATP!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet -KPML(r) i VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!