Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Nej till NATO

Här kan du läsa Gunnel Thörns tal som hon höll 22 april 2023 vid protestmötet mot krigsövningen Aurora 23, Nato och kärnvapen

Du tronar på minnen från fornstora dar då ärat ditt namn flög över jorden. Så börjar andra versen på vår nationalsång. D.v.s. krig och åter krig. Det hastigt tagna beslutet om NATO-medlemskap går i samma krigiska anda.

Just nu pågår en krigsövning kallad Aurora 23, i Sverige. Den skall vara 25 dagar lång och 26.000 soldater från 14 länder deltar. Krigsövningarna kostar för Sveriges del 750 miljoner kronor.

Krigsfabrikanterna är glada. De vill ha krig så att de får sälja sina vapen.

Den som gör reklam för allt fler och tyngre vapenleveranser, tillsammans med NATO är en del av krigsmakten, INTE med fredsstyrkorna!

Ska vi ha kärnvapen på svensk mark? Sveriges regering och riksdag, tycker att det är ok. I Japan lider man ännu av sviterna efter USA:s atombomber i andra världskrigets slutskede. Kärnvapen är många gånger värre än atombomber. Med kärnvapen placerade i Sverige är det slut med oss om vi blir attackerade.

Sverige fick testa sina Jas-plan i krig 2011, samtidigt som de hjälpte till att visa på lämpliga måltavlor för NATO:s bombplan. Sverige hjälpte till att bomba Libyen tillbaka till stenåldern. Vad hade Libyen gjort Sverige för ont, som kunde rättfärdiga detta? Ingenting! Är det att arbeta för freden när man hjälper till att bomba ett annat land sönder och samman?

Sjukvården i Sverige går på knäna, den svenska skolan lika så. Det finns hur många hål som helst att fylla i den svenska välfärden. Vad gör våra folkvalda då? Jo de satsar på kriget! Miljard efter miljard satsas på krigsupprustning. Det är nämligen inte gratis att vara med i NATO. Minst 2% av vår BNP ska gå till Krigen.

USA har inte gjort annat än fört krig mot länder både nära och fjärran de sista 75 åren. Om de var fredsvänner, varför har USA och NATO då militärbaser över hela jordklotet? Varför? Varför ska vi som bor i USA och Europa bestämma hur andra länder ska föra sin politik. Vem de ska sälja sin olja till? Vilken valuta de ska handla med?

Som det ser ut i dagsläget så blir alla länder som opponerar sig, måltavlor. Ska Sverige vara en del av detta? Ska Sverige vara med och bomba land efter land sönder och samman. Länder som vägrar att lyda USA och EU.

USA har inte råd att föra alla sina krig själv, därför behöver de NATO, därför behöver de också Sverige. Sverige behöver inte NATO för fred. NATO behöver Sverige för sina krig.

Vi säger:
Stoppa Aurora 23! Krigsövningen syftar till att integrera Sverige i USA:s krigsallians.
Nej till svenskt NATO-medlemskap! NATO bör avvecklas inte utvidgas!
Nej till Kärnvapen! Inga kärnvapen på svensk mark!
Nej till Krig!

Vi säger:
Ja till alliansfrihet! Vi ska själva bestämma i vårt eget land!

Vi säger:
Ja till FRED!

Gunnel Thörn talar på Speakers corner 230422


Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!