Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Stoppa Aurora 23

Publicerad i Smålandsposten 230420

Den stora militärövningen Aurora 23 som pågår i Sverige är en liten föraning om vad som väntar om Sverige blir medlem i Nato.

Omkring 26 000 militärer ska under perioden 17 april – 11 maj öva att kriga på svensk mark. 11 Nato-länder samt Ukraina och Österrike kommer att tränas i att samverka med svenska krigsmakten.

Vi kommer att se tunga militärfordon på våra vägar, stridsbåtar utanför Östersjökusten och höra stridsflyg på jakt uppe i luften. Vi ska helt enkelt vänja oss vid att acceptera och bli vana vid krig och strunta i miljöförstöringen övningen leder till.

Eftersom Aurora 23 är en samordnad övning med Nato-länder kommer vi att kunna se vad som förväntas av Sverige om vi blir medlem i Nato.

Ofta kallas Nato för en försvarsallians, vilket är fel eftersom alliansen aldrig har försvarat en medlemsstat. Endast en gång har den så kallade artikel 5 utlösts, det var efter 11 september-attacken mot USA. Då var det terrorister och inget egentligt krig.

Nato har deltagit i flera aggressiva krigshandlingar som skördat 10 000-tals civila offer. Mest uppmärksammat är bombningarna av Jugoslavien 1999 som saknade stöd av FN.

När man lyssnar på svenska militärer så talar de ett annat språk än våra politiker. Medan politikerna trycker på att vi vid ett medlemskap kommer att bli ett tryggare land, talar militären klarspråk och förklarar att Sverige kommer att lämna sin defensiva roll och bli en offensiv militärstat. Svenska stridskrafter kommer att användas av Nato på bland annat Nordkalotten och Arktis, i Östersjön och Västerhavet.

Ett medlemskap i Nato innebär även att Sverige hamnar i en allians med flera kärnvapenmakter. Det innebär att risken för att dras in i ett krig med fruktansvärt mänskligt lidande blir mycket större.

Därför kommer ett stort antal organisationer att manifestera mot ”Aurora 23” på Speakers Corner, Storgatan i Växjö den 22 april. Vi vill därmed markera att vi säger nej till den offensiva militaristiska och Nato-vänliga inriktning som den svenska krigsmakten slagit in på.

Jenny Danielsson, Ulf Nilsson, Kronoberg för fred och alliansfrihet

Annika Ströberg, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet

Christer Nordmark, Svenska Freds i Kronoberg

Juan-Carlos Sepulveda, Svensk-Kubanska Föreningen

Gunnel Thörn, Kommunistiska Partiet

Eva-Britt Svensson, Nej till EUPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!