Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Demokratin kräver att kungahuset avskaffas

Publicerad i Smålandsposten 230123
Svar till Bo Frank

Republikanska Föreningen ger i Smålandsposten viktiga och relevanta argument till varför Sverige måste avskaffa kungahuset. I en demokrati föds ingen till ett ämbete och alla medborgare ska ha samma rättigheter. Detta bortser Bo Frank helt ifrån. Demokratin och folkets rättigheter betyder inget för Bo Frank utan i stället är det personliga känslomässiga skäl som motiverar kungahusets och därmed anti-demokratins bevarande.

Kungens förakt för demokratin framträdde vid årsskiftet när han tog till orda och hävdade att införandet av könsneutral tronföljd var både fel och kränkande mot hans son. Beslutet togs av två folkvalda riksdagar men sådana petitesser betyder inget för noblessen.

Förutom tunga demokrati- och rättviseskäl har vi ytterligare 168 miljoner apanageskäl till att avskaffa kungahuset; för så högt är i år det socialbidrag som kungahuset varje år erhåller för att glida runt och stå över demokratin. Detta kungliga bidrag har i år ökat med 18,7 miljoner kronor efter överenskommelsen mellan SD och regeringspartierna. Det är en inkomstökning med 12,5 procent. I inflationsåret 2023 ska arbetare och vanligt folk hålla tillbaka sina lönekrav till enstaka procent och hålla till godo med kraftiga reallönesänkningar samtidigt som odemokratiska institutioner ska belönas och gödas.

Bo Frank för även fram att kungen behövs för att någon ska bo i de kungliga slotten. Det framstår som närmast befängt att ett äldre par med utflugna barn skulle behöva elva slott för sitt boende. Men visst vore det bra om någon bodde i dessa elva kungliga svenska slott. I våra tre storstadsregioner står 1,2 miljoner människor i bostadskö. Här finns behovet, men om det kräver Bo Frank ingenting.

På en punkt har Bo Frank rätt. Han erhöll sitt kungavurm på familjens utedass där en kungabild hängde på väggen; och det är där monarkin hör hemma. Men nu i det moderna samhället har vi vattentoaletter som kan spola ned avfallet. Och spola kungahuset, det borde vi verkligen göra!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!