Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Dags att avväpna polisen?

Ledarkrönika publicerad i Proletären nr 16 – 2021

Ännu en svart man har skjutits ihjäl av polis i USA. Varje förtidigt släckt liv är i sig en tragedi men denna gång verkar omständigheterna om möjligt ännu mer tragiska. 20-årige Daunte Wright förefaller ha skjuts ihjäl av misstag när en polis tog fel på sitt elchockvapen och sin pistol. Men det är inte bara i USA som polisen skjuter ihjäl sina medborgare. Det sker även här i Sverige och även här hade de dödliga skotten kunnat undvikas. Hittills i år har svensk polis skjutit ihjäl två personer och skadeskjutit ännu fler.

När polisen använder sina tjänstevapen är det alltid en mycket allvarlig händelse. Visst kan det vara befogat att i vissa situationer tvingas använda tjänstevapnet, som när galningen i Vetlanda oskadliggjordes genom att skjutas i benet. Men vid varje skjutning måste man ställa frågan om det var befogat med verkanseld eller om det hade räckt med att skjuta varningsskott eller t.ex. använda pepparsprej?

Den svenska polisen använder sina vapen allt oftare och statistiken visar att allt fler skjuts ihjäl. Enligt polisen använder de sina tjänstevapen för att skjuta mot personer i snitt 15 gånger per år. Ytterligare 15 gånger skjuter de varningsskott. Men faktum är att antalet personer som skjuts ihjäl av svensk polis har ökat från i snitt en om året till i snitt tre om året. Vändpunkten kom 2013 då statistiken började vända uppåt. 2018 blev hela sex personer ihjälskjutna av svensk polis och senaste gången var i slutet av februari i Vällingby när en 60-årig man sköts ihjäl.

I flera andra länder är polisen avväpnad, tex i Norge och i Storbritannien. I Norge förvaras vapnen på polisstationen eller i plomberad ask i polisbilen. I Storbritannien är det endast speciellt utbildade poliser och specialenheter som bär skjutvapen. Vore inte en sådan här ordning att föredra även i Sverige? Visst ska poliser kunna försvara sig och ingripa, där ingår att kunna använda sig av det våld som situationen kräver, men mycket tyder på att det alltför ofta används betydligt mer våld än vad som krävs. Vi minns väl alla den tragiska händelsen i Stockholm 2018 när Eric Torell sköts till döds av tre poliser som avlossade 25 skott mot denne försvarslöse 20-åring med Downs syndrom. Flera skott träffade honom dessutom i ryggen. Poliserna blev friade från tjänstefel i rätten, vilket med rätta upprörde många.

Såväl utbildningsnivån som valet av ammunition till polisens vapen kan man rikta stora frågetecken kring. Försök med elchockvapen har pågått i flera år. Efter försöken har många poliser önskat att dessa vapen ska bli standard men så har ännu inte skett.

Ett antal personer hade varit i livet idag om den svenska polisen vore avväpnad. De flesta av dem personer i behov av psykiatrisk vård, något som också säger en hel del om hur samhället har svikit och försämrat sjukvården i vårt land. Frågan om polisens våld borde inte bara vara en fråga i USA utan den borde diskuteras även här hemma i Sverige.

Jan-Åke KarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!