Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Manifestation mot statskuppen i Bolivia – tal av Jan-Åke Karlsson

Nu läggs ännu ett datum till den långa listan över USA-stödda statskupper i Latinamerika. Den 10 november 2019. Bolivias folkvalda president Evo Morales har drivits bort från sin post och från sitt land. När Evo Morales tvingas lämna presidentposten i Bolivia är reaktionerna från Sverige i stort sett obefintliga och visar på att vi inte längre för en självständig utrikespolitik.

I svensk media framställs kuppen och kravallerna i Bolivia som legitima eftersom ”folket” gör uppror mot vad de kallar en ”diktator”. En diktator som envisas med att vinna demokratiska val. Att sedan denne påstådde diktator Evo Morales är en så usel diktator att han avgår för att få slut på våldet bekymrar inte hans belackare.

Om man jämför Evo Morales agerande med Chiles president Sebastian Piñera, som sedan de enorma protesterna mot den nyliberala politiken i Chile började bara har gett ökade befogenheter åt polisen samtidigt som han vägrar att avgå. I svensk media är det tyst om den chilenska polisens dödsskjutningar, våldtäkter och försvunna demonstranter. I Sverige fokuserar media istället på de som demonstrerat mot Evo Morales.

När Evo Morales vann presidentvalet den 20 oktober redan i första omgången anklagade oppositionskandidaten Carlos Mesa valmyndigheten för valfusk och USA vägrade erkänna valresultatet. För att få lugn i landet gick Evo Morales omgående med på att utlysa nyval.

Men oppositionen vägrade gå med på ett nyval, precis som de vägrat medverka i den dialog för fred som Morales bjudit in till.

Med Evo Morales som president har Bolivia mer än halverat den extrema fattigdomen, från 38 % till 15 % mellan 2006 och 2017. Under samma period har han och hans rörelse sänkt fattigdomen från 60 % till 35%.  Men Evo Morales styre, som för första gången i landets historia tagit med och engagerat den stora andelen av ursprungsbefolkningen i Bolivia, uppskattas inte av alla.

Motståndarna till presidenten och till politiken i Bolivia utgörs av kapitalister och överklass, som vill sälja ut Bolivias naturtillgångar till utländskt kapital. Så kom kuppen i Bolivia mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med ett multinationellt företag. Efterfrågan på litium förväntas mer än fördubblas till 2025 och i Bolivia finns uppemot 70 procent av världens litiumreserver.

Latinamerika har länge av imperialismen betraktats som USAs bakgård. Latinamerika har blivit en nyliberal experimentverkstad där världens kapitalister med förtryckets hjälp kunna testa sina teorier. Latinamerikans folk har länge fått lida av kapitalism, nyliberalism och fascism. Det chilenska folkets lidande under de fascistiska åren var fasansfullt och lika fasansfullt är det att nu se hur folket i Chile angrips, misshandlas och förnedras av president Piñeras regim.

Lika fasansfullt är det att se övergreppen på det bolivianska folket. Lika fasansfullt är det att se USAs försök till återkommande statskupper i Venezuela. Och lika fasansfullt är det att se vår svenska regering sitta med armarna i kors och ge sitt stöd till kupper, kuppförsök och övervåld i Bolivia, Venezuela och Chile.

Till vår utrikesminister och till vår statminister. Sluta vara tysta! Höj rösten mot förtrycket och stå upp för demokratin. Varför inte höja rösten i EU med förslag om att införa sanktioner mot den förtryckande regimen i Chile eller mot kuppmakarna i Bolivia? EU och Sverige var ju mycket snabba med att införa sanktioner mot Kuba och Venezuela; fast EU och Sverige tycker väl det skillnad på den nyliberala politiken och de ökande klassklyftorna, som de verkar tycka är bra, jämfört med de solidariska systemen på Kuba och i Venezuela där man försöka bekämpa orättvisorna och fördela resurserna mer rättvist. Ett solidariskt system som även Evo Morales i Bolivia försök införa. Som representant för Kommunistiska Partiet fördömer jag den statliga repressionen i Chile och jag fördömer statskuppen i Bolivia. Allt stöd till Latinamerikans kämpande folk!  

70-talet Växjöbor slöt med kort varsel upp för att protestera mot statskuppen i Bolivia.


Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!