Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Justitieministerns dåliga minne

Kulturkrönika publicerad i Proletären nr 21 – 2019

Förra veckan gick justitieminister Morgan Johansson i taket över Sverigedemokraternas valaffisch, som kablade ut att ”det inte är första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”. Historieförfalskning i Goebbels anda skrek Johansson och kontrade på Twitter med att ”När Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: socialdemokraterna”. Historieförfalskning var ordet.

Den som kan sin historia vet att Hitler kom till makten som rikskansler 30 januari 1933 som en följd av det tyska valet i november 1932. I mars skedde det extraval som gjorde att den nazistiska regeringen fick diktatoriska befogenheter och de demokratiska rättigheterna upphävdes. Mellan dessa val inträffade branden i riksdagshuset som nazisterna anklagade kommunisterna för. Direkt efter branden arresterades 4000 medlemmar i Kommunistpartiet (KPD), bland annat partiledaren Ernst Thälmann. Kommunistisk press förbjöds och samtliga KPD:s riksdagsledamöter sattes i ”skyddshäkte”. När sedan den nyvalda riksdagen 23 mars röstade om Hitlers förslag till fullmaktslag som gav honom och nazisterna rätt att regera i fyra år utan riksdagens godkännande saknades 109 ledamöter; samtliga 81 kommunister som hindrades att närvara samt även 26 socialdemokrater.

Mot denna historiska bakgrund är det minst sagt oärligt av vår justitieminister att låta påskina att det bara vara socialdemokrater som var emot att Hitler gjorde sig till diktator. Justitieministern osynliggör de tyska kommunisterna, han låtsas som om de inte fanns. Det är mot bättre vetande och ett skamligt inlägg i debatten. Med fog kan man undra om Morgan Johansson har samma osynliggörande synsätt på kommunisternas insats att rädda världen från nazismen? Tror kanske Johansson att det var socialdemokraterna som stoppade den nazistiska krigsmaskinen och inte Röda armén?

Undertecknad hade förmånen att häromveckan befinna sig i Berlin under fredsdagen 9 maj. Genom staden och ut på Karl-Marx-Allee åkte en lång motorcykelkortege med sovjetiska flaggor (och några ryska). Vid det stora sovjetiska minnesmonumentet i Treptower Park lades det ut ett hav av blommor, bl.a. med officiella kransar från Ryssland, Tyskland, staden Berlin, delstaten Brandenburg samt majoriteten av de f.d. sovjetiska delrepublikerna. Noterbart är att Ukraina, Estland, Lettland och Litauen inte närvarande och lade ned kransar; vilket säger något om tillståndet i världen idag.

Europas folk minns kommunisternas insatser under 30- och 40-talen, det borde även Morgan Johansson göra.

                                            Jan-Åke KarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!