Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Försämra inte strejkrätten!

Publicerad i Smålandsposten 190502

Den 2 maj tänker regeringen med stöd av LO lägga fram ett förslag till inskränkt strejkrätt. 1900-talet var ett århundrade med många framsteg för de flesta på arbetsmarknaden. Arbetare och vanligt folk fick det i huvudsak bättre.

Löneökningar, betald semester, anställningsskydd med mera gjorde livet både bättre och tryggare för majoriteten. Men det berodde inte på att någon i samhällets topp var snäll, utan förbättringarna kom till för att det fanns en arbetarrörelse som var beredd att ta kamp för sina krav. Det viktigaste medlet i den kampen var att vägra arbeta, att strejka.

Nu går samma socialdemokratiska arbetarrörelse längst fram i kampen emot strejkrätten. Ännu värre är att även LO står bakom tankarna på en antistrejklag.

Avtalssekreterare Torbjörn Johansson kallade inskränkningen för ett ”kirurgiskt ingrepp” som kommit till för att lösa situationen i hamnarna, i synnerhet Göteborgs hamn.Nu är ”situationen” löst och Hamnarbetarförbundet har ett kollektivavtal med fredsplikt. Ändå går regeringen vidare med inskränkningarna och LO hejar på. En gång kämpade socialdemokratin för ett annat samhälle. Sedan kämpade de för att det i alla fall inte skulle bli sämre.

Ärligt talat, socialdemokrater: Vad är det ni kämpar för nu? Vems ärenden går ni? Med dagens arbetsmarknad, där otrygga anställningar, ökad stress, massarbetslöshet, lönedumpning och en extremt ojämn maktbalans till arbetsköparnas fördel råder, är det skamligt att införa en lagändring som försvagar arbetarnas rättigheter. Därför måste förslaget till en inskränkt strejkrätt skrotas och förpassas till papperskorgen.

Robert Mathiasson, partiordförande Kommunistiska Partiet
Jan-Åke Karlsson, Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!