Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Jan-Åke Karlssons tal vid Röd Front i Växjö

1 majfirare

Vi samlas här i Växjö på arbetarklassens och den internationella solidaritetens dag i skuggan av ett mörkt moln. Ett mörkt moln i form av ett vitt stort tält nere vid stationsområdet.

Ni vet det här dyra tältet som ska dölja det ännu dyrare bygget av det nya kommunhuset. Men vad som egentligen döljs innanför det vita tältet är höljt i dunkel. Är det ett stort slukhål där våra skattepengar försvinner med allt större fart? Är det ett glashus i form av ett drivhus där våra politiker ska sitta och driva med oss vanliga kommuninvånare? Är det ett stort cirkustält som ska symbolisera den cirkus som detta bygge redan utgör?

Jag för min del anser att det döljer allt detta. Drivhuset är ett slukhål och cirkusen innehåll har vi redan stött på i form av de politiker som beslutat om detta spektakel, för de får väl sägas vara både åsnor och clowner.

Prioriteringen att bygga ett nytt kommunhus före man bygger hyreslägenheter och nya skolor får väl beskrivas som smått galen. I vår kommun står det ungefär 40 000 personer i den kommunala bostadskön och det finns idag 38 lediga lägenheter. I vår kommun kommer det om fem år att gå nästan 20 % fler elever i våra gymnasieskolor och det kommer att gå 10 % fler elever i våra grundskolor. Under en tioårsperiod har elevantalet i Växjö kommuns skolor ökat med nästan 30 %. Trots det bygger våra kommunpampar ett kommunhus. Man bygger inte skolor utan hoppas att nya friskolor ska öppna och om så inte sker sätter kommunen upp baracker vid våra skolor.

Om kommunen inte ändrar sin prioritering kommer Växjö inom några att vara en barackstad och bostadsbristen kommer vara ännu högre idag. Men istället för att bygga bostäder och skolor satsar man på ett nytt kommunhus för minst 778 miljoner kronor. Redan har vi sett återkommande skandaler kring bygget. Tyvärr hade vi i Kommunistiska Partiet rätt när vi varnade för att kalkylerna kommer att spricka och kostnaderna öka. Priset för Drivhuset nere vid stationen har hittills ökat med 478 miljoner kronor från det första budet på 300 miljoner kr. Arkitektbyrån White har hoppat av bygget till följd av oenighet om utseendet och givetvis pga av oenighet om pengar. Kommunledningen hade som ni minns så bråttom att sätta spaden i jorden att man påbörjade kommunhusbygget innan man ens hade fått bygglov, vilket fick inhämtas i efterhand. Det var bråttom att påbörja bygget före valet. Lika bråttom är det inte att bygga en ny skola för det Estetiska programmet när Norrtullskolan ska göras om till grundskola. Där har man väntat på ett besked i över fem år och ännu har ingen spade kunnat sättas i jorden.

För en dryg månad sedan kom nästa bakslag för bygget Drivhuset. Länsstyrelsen avslog bygglovet! När Länsstyrelsen gick igenom byggplanerna fann de att det nya kommunhuset inte är ett genomförbart projekt sett till bristen på parkeringsplatser. Bakslaget bekommer dock inte de maktfullkomliga politikerna. Det moderata kommunalrådet Anna Tenje ser inte Länsstyrelsens beslut som något som kan stoppa bygget utan det fortsätter som om ingenting har hänt. Detta sätter en helt ny norm för Växjö kommuns invånare. Om inte kommunen behöver bygglov för sina byggprojekt så behöver ju inte heller vi andra kommuninvånare några bygglov för våra projekt, eller hur.

Hela projektet med ett nytt kommunhus i Växjö är ett hafsverk och en gigantisk felprioritering; ja det är helt enkelt en skandal. Utredningen av vad det skulle kosta att renovera det befintliga kommunhuset var ett beställningsverk som inte utfördes ordentligt; man hade redan bestämt sig för att det nya glashuset vid stationen skulle byggas. Betänk bara att man så sent som 2012 byggde en ny glasentré till dagens kommunhus för 40 miljoner kr. Pengar som nu ska slängas i sjön eftersom dagens kommunhus ska rivas. Och hur kunde denna entré kosta 40 miljoner kronor? Är den av guld?

Det är redan sent, men inte för sent. Bygget av det nya kommunhuset måste stoppas. Så länge det inte står på plats kan det stoppas och planerna ändras. Vi i Kommunistiska Partiet vill att det tillsätts en oberoende haverikommission som förutsättningslöst granskar hela förfarandet och de olika alternativen. Vi Kommunistiska Partiet säger även – ändra prioriteringen, bygg först bort bostadsbristen och skolbristen, sedan kan ett nytt kommunhus byggas om haverikommissionens utredning visar att det är befogat.

I Araby höjer kommunen hyrorna med över 30 % efter att lägenheterna renoverats. Hur ska hyresgästerna ha råd att bo kvar med den nivån på hyreshöjningarna är en gåta. Med så stora hyreshöjningar handlar förfarandet om renovräkningar, när hyresvärdar renoverar och höjer hyran så mycket att hyresgästen inte har råd att flytta tillbaka. Företeelsen sker vanligen hos privata hyresvärdar men nu är det alltså Växjös kommunala bostadsbolag som driver igenom det. Hyreshöjningarna i Araby är oskäliga och felaktiga, speciellt som hyresgästerna redan varit med om att bekosta renoveringarna inom READY-projektet. Ett EU-projekt ger Växjö kommun 71 miljoner kronor för att genomföra renoveringarna. Ändå vill Växjö kommun pungslå hyresgästerna på tiotusentals kronor om året trots att de redan betalat EU-stödpengarna via skattsedeln. Fast kommunen behöver väl fylla på i sin kassa för att bekosta bygget av glashuset vid station, 778 miljoner kostar som sagt Drivhuset.

Ingen ska behöva lämna sin bostad för att den har renoverats. Därför borde Växjö kommun införa en garanti så att hyresgäster har råd att bo kvar i sina lägenheter även efter renovering. Och hyreshöjningarna får aldrig ligga på så oskäliga nivåer som vi nu ser i Araby.

Klyftan mellan Växjös politiker och oss vanliga Växjöbor är stor. Lika så är klyftorna stora mellan rika och fattiga; och så är de i hela landet. Klassklyftorna i dagens Sverige är gigantiska och ökar för varje år. Nu är de lika djupa som för 400 år sedan. Skillnaden mellan svensk medelklass och överklass är i dag på samma nivå som i 1680-talets England.

Sverige har på drygt 40 år gått från att vara världens mest jämlika land till att ha en lika sned förmögenhetsfördelning som USA, Brasilien och Sydafrika, länder med förskräckande klyftor. Sverige idag har en extraordinärt stor och superrik överklass jämfört med andra länder. På bara tio år har antalet miljardärer vuxit från 35 till 187 stycken. En tredjedel har blivit miljardärer genom arv och tillsammans äger de lika mycket som halva Sveriges BNP.

Borgarregeringen tog bort förmögenhetsskatten 2007 och sosseregeringen har inte velat återinföra den. Men trots alla borttagna förmögenhetsskatter undanhåller landets allra rikaste 500 miljarder kronor i utländska skatteparadis. De innebär att staten går miste om mer än 43 miljarder kronor i skatt, varje år. Tänk vad mycket välfärd vi alla kunde ha fått för dessa 43 miljarder som de rika skattesmitarna undanhåller oss. Vi hade kunnat slippa ett antal larmrapporter från skolan, vi hade kunnat anställa fler händer i vården och komma tillrätta med köerna och vi hade kunnat höja pensionerna.

43 miljarder kronor som skattesmitarna berövar oss varje år. Det är en stöld från alla oss vanliga medborgare som sliter i vardagen. I drygt fyra år har vår sosseregering kunnat göra något åt de ökande klassklyftorna som borgarregeringen skapat med alla sina skattesänkningar. Men under dryga fyra år och efter två val har Stefan Löfven sagt nej till alla förslag om att de allra rikaste ska bidra med mer. I stället går han borgarna tillmötes och avskaffar värnskatten. Klassklyftorna är rekordstora och då sänker sosseregeringen skatten ännu mer för de allra rikaste. Och denna politik släpper Vänsterpartiet fram.

Vänsterpartiet tryckte på de gula knapparna och släppte därmed fram en överenskommelse som innehåller mer högerpolitik än vad högerpartierna själva vågade driva när Alliansen hade regeringsmakten. Sossarnas överenskommelse med Centern och Liberalerna innehåller att arbetsrätten ska försämras, marknadshyror införas, värnskatten avskaffas och det ska vara obegränsade vinster i välfärden. Och det släpper Vänsterpartiet fram!

Gult är som bekant svekets färg

Och svek kan vi verkligen tala om från socialdemokratins sida som i morgon den 2:e maj, alltså dagen efter arbetarklassens egen dag, lägger fram ett förslag till inskränkt strejkrätt. Ett socialdemokratiskt parti som med stöd av fackföreningsrörelsen LO lägger fram ett förslag till inskränkt strejkrätt och det för att göra arbetsköparna och Svensk Näringsliv till viljes, ni hör ju själva hur dumt och hur sjukt det låter. Tyvärr är det sant.

Jag undrar vad socialdemokraterna idag på 1 maj demonstrerar för i sina 1 majtåg? En gång kämpade socialdemokratin för ett annat samhälle. Sedan kämpade de för att det i alla fall inte skulle bli sämre. Ärligt talat, socialdemokrater:
Vad är det ni kämpar för nu?
Vems ärenden går ni?

Med dagens arbetsmarknad, där otrygga anställningar, ökad stress, massarbetslöshet, lönedumpning och en extremt ojämn maktbalans till arbetsköparnas fördel råder, är det skamligt att införa en lagändring som försvagar arbetarnas rättigheter. Därför måste förslaget till en inskränkt strejkrätt skrotas och förpassas till papperskorgen. Jag tycker att de röda fanorna i sossarnas tåg borde ersättas med gula fanor, gult är som bekant svekets färg och socialdemokraterna är stora svikare.

Vårt land har blivit ett skatteparadis för de allra rikaste. Som enda industriland har Sverige avskaffat arvsskatten, avskaffat förmögenhetsskatten och avskaffat fastighetsskatten. Samtidigt har de med högst inkomster gödslats med bidrag i form av ROT- och RUT-pengar, ränteavdrag och jobbskatteavdrag. Men Sverige kan inte och ska inte fortsätta vara ett skatteparadis för förmögna. Sverige behöver en helt ny politik, en politik som sätter behoven i centrum och inte vinstintresset. Sverige behöver en politik där de som har mycket delar med sig till de som har mindre i stället för att gömma undan sina rikedomar i skatteparadis. Sverige behöver en politik där vi höjer skatten på kapital, vinster och aktieutdelningar och inför skatt efter bärkraft. Vi vill ha tillbaka de 43 miljarder kronor som de allra rikaste undanhåller statskassan varje år.

Sverige kan inte vara ett blått land; vi vill vara ett rött land.

Tyvärr är Sverige mest ett blå-gult land och den gula svekfärgen ser vi även i Sveriges internationella ageranden. För att tjäna Wallenbergarna visar vår regering upp sin feministiska utrikespolitik genom att sälja vapen till halshuggarregimen i Saudiarabien. Ett land som i förra veckan genom halshuggning avrättade 37 personer, majoriteten shiamuslimer som deltog i antiregeringsprotester 2011. Men från USA:s Donald Trump eller Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommer inga hot om sanktioner.

Sverige säljer vapen till det krigförande USA och alltjämt finns svenska trupper i NATO-tjänst i Afghanistan. I krigets Syrien har svenska biståndspengar gått till att bekosta Al-Qaida-allierade grupper, vilket vår tidning Proletären kunnat avslöja. Det fasansfulla kriget i Syrien går nu mot sitt slut. Men efter åtta år av terror och förstörelse satsar västvärlden på att strypa Syriens ekonomi genom tuffa sanktioner.

EU-sanktionerna mot Syrien infördes när Carl Bildt var utrikesminister. Sedan 2014 är det Margot Wallström och övriga utrikesministrar i EU som varje år beslutar att förlänga sanktionerna. Nu i maj är det dags att på nytt ta upp frågan i EU:s utrikesråd, där sanktioner måste tas enhälligt av ministrarna. Det räcker alltså att en av EU:s 28 utrikesministrar går emot en förlängning för att sanktionerna ska upphöra.

Här har Sverige och utrikesminister Margot Wallström en fantastisk chans att göra något bra för Syrien och dess plågade befolkning. Det enda som behövs är att Wallström använder sin makt och häver sanktionerna. Men är det någon som tror att hon kommer göra det? Ska Sverige stå upp för självbestämmanderätten och andra länders oberoende eller ska Sverige fortsätta att döma det syriska folket till armod med medicinbrist och bränslebrist och försvåra återuppbyggnaden av landet?

EU bedriver en imperialistisk politik som dömer fattiga till fortsatt fattigdom och som är berett att kränka allt vad internationell rätt och internationella lagar heter. Så har skett i förhållande till Syrien och så har i år skett i förhållande till Venezuela. Här har EU och Sverige lydigt tassat i pappa USA:s spår och slutit upp i drevet bakom statskuppsförsöket i Venezuela, som igår återigen blommade upp med full kraft.

När en okänd person på eget bevåg i strid med folkrätten utropade sig själv till president så erkände USA genast denne och dagen efter gick vår feministiske utrikesminister ut och ropade på ”fria val i Venezuela” utan att med ett ord fördöma statskuppförsöket. Lika infantilt uttryckte sig Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han strax därpå skrev att ”Venezuelas folk förtjänar ett slut på vanstyret och verklig demokrati.” Men Venezuelas president Nicolás Maduro är ju för fan FOLKVALD. I senaste valet 20 maj förra året fick Maduro 67,8 % av rösterna och oppositionsledaren Falcón fick 20,9%.

Hugo Chavez, Nicolas Maduro och PSUV har vunnit val efter val efter val. Men ändå ska västvärlden hålla på och fördöma dessa och kalla dem odemokratiska och felaktiga och förvägra venezuelanerna sin självklara rätt att bestämma över sitt eget land. Men kom ihåg att Venezuela har ett av världens mest moderna valsystem och att internationella valobservatörer godkänner och berömmer valen.

En del påstår att Venezuela är ett socialistiskt land men Venezuela är inget socialistiskt land.  Däremot är Venezuela ett progressivt land som försöker forma en egen självständig väg fram, där man vill fördela sina resurser mer jämlikt, där de rika ska dela med sig till de fattiga.

För detta ska Venezuela ha respekt, sympati och stöd.

Till Margot Wallström och Jonas Sjöstedt, säger jag – ni är väl också ute och kräver Macrons avgång och införande av demokrati i Frankrike eftersom de gula västarna är ute och demonstrerar mot den förda politiken där? Och till alla andra belackare av den venezuelanska folket – den som inte tar avstånd från statskuppsförsöket och försvarar den folkvalda presidenten är en antidemokrat!

De gula västarna i Frankrike protesterar mot den orättvisa politiken som förs där. Likadant borde vi göra här i Sverige, men med tanke på sossarnas och Vänsterpartiets övergång till den gula svekfärgen få vi samlas under en annan färg. Varför inte rött?

De gula västarna i Frankrike uppmanar folk att bojkotta valet till EU-parlamentet den 26 maj. Här i Sverige trummar makteliten på för att vi alla ska gå och rösta. Det viktiga är inte hur du röstar, utan att du röstar; det viktiga är själva rösten, inte vem den läggs på. Och till delar har makteliten faktiskt rätt här. Det spelar ingen roll hur du röstar.  Detta val handlar överhuvudtaget inte om demokrati, utan om lojalitet.

Vi skall rösta i EU-valet för att förklara att vi accepterar och respekterar en EU-makt som är allt annat än demokratisk. EU är inte och kommer aldrig att bli någon demokrati. Det så kallade EU-parlamentet är inget parlament i vanlig bemärkelse, det är ingen lagstiftande församling, utan ett tandlöst organ för medbestämmande. I EU är det Ministerrådet, EU-kommissionen och EG-domstolen som sitter på makten. Det är institutioner som inte är folkvalda och som EU:s medborgare inte kan välja bort. Bakom dessa icke folkvalda institutioner regerar de europeiska storföretagen och deras lobbyister.

EU-parlamentet är ett låtsasparlament, upprättat för att ge sken av ett folkligt inflytande som är så minimalt att det i praktiken inte finns. Valen till EU-parlamentet skall ge EU demokratisk legitimitet; genom att rösta i bluffvalet skall vi skriva under på att EU-politiken är demokratiskt förankrad. Det är därför själva rösten är viktig, inte vem den läggs på. Det är genom att rösta i EU-valet vi skriver under på att vi accepterar EU och den lagstadgade högerpolitiken.

EU är ingen demokrati. Vanligt folk kan inte och får inte påverka EU:s politik och utveckling. Den är bestämd i fördragen som dikterats av storföretagen och teknokraterna Och för detta betalar vi 40.9 miljarder kronor i medlemsavgift i år. Det blir en avgift på 4000 kr för varje person i vårt land. För Växjö kommuns del handlar det om 370 miljoner kronor om året. Tänk om dessa 370 miljoner kronor kunna gå som statsbidrag till oss i Växjö i stället för att slösas bort som bidrag till EU, vilken välfärd vi hade kunnat ha.

Det extremt lilla man kan påverka i EU är rent ut sagt löjeväckande. Sverige tillsätter 20 av 751 ledamöter i EU-parlamentet. Det ger 2,66 procent av inflytandet i ett parlament som inte är ett parlament. 2.66 % av ett inflytande som är så minimalt att det mest är till på låtsas. Detta är den brutala sanningen.

Du kan inte påverka EU-politiken genom att rösta i EU-valet, det enda du gör genom att rösta är att ge den grundlagsfästa högerpolitiken demokratisk legitimitet. Då påverkar du mycket mer genom att inte rösta. Det låga deltagandet i valen till EU-parlamentet är ett av EU-maktens största bekymmer. Det folkliga röstskolkandet i medlemsländerna hindrar, eller i vart fall försvårar, maktens ambitioner att gå vidare i bygget av en europeisk superstat. Jag säger som de gula västarna i Frankrike – bojkotta valet till EU-parlamentet.  Låt oss alla ge makten en minnesbeta och röstskolka!

EU:s lagstadgade högerpolitik har gjort att vi idag har en fri arbetskraftsimport; de arbetsköpare i Sverige som vill importera arbetskraft behöver bara intyga att den importerade arbetaren har en anställning, så får denne genast uppehållstillstånd. Invandrings- och flyktingfrågan har fått stort fokus de senaste åren och ett mörker har sänkt sig över vårt land när de främlingsfientliga krafterna har brett ut sig och Sverigedemokraternas unkna högerpolitik har accepterats av att fler i vårt land.

När Sverigedemokraternas företrädare och partiprogram talar om en nedärvd essens så är det inget annat än ett rasistiskt påstående och när SD sätter grupp mot grupp och riktar kritiken mot invandrare så är det droppen som urholkar stenen, där politiken och värderingar vrids alltmer åt höger och åt det främlingsfientliga hållet. Men då ska ni alla veta att det kommer betydlig fler invandrare till Sverige genom företagens import av arbetskraft än vad det kommer flyktingar till vårt land.

Förra året beviljades 41065 personer uppehållstillstånd i Sverige på grund av arbete, alltså arbetskraftsimport, och 25114 personer beviljades asyl. Förra året sökte 21502 personer asyl i vårt land vilket är det lägsta antalet asylsökande sedan 2005. Av de som söker asyl är det en tredjedel som får asyl. Det innebär att arbetskraftsimporten i princip är sex gånger så stor som asylinvandringen. Om vi räknar in de ca 20 000 utstationerade EU-arbetarna blir de importerade arbetarna nio gånger fler än asylinvandrarna.

Om man tycker att invandringen är för stor till vårt land så vare sig kan eller ska man angripa de flyktingar som söker skydd undan krig och förföljelse, i många fall krig skapade och understötta av oss västländer, utan man måste angripa importen av billig arbetskraft som kommer från högerpolitikens EU och andra länder; en arbetskraftsimport som främst syftar till att dumpa lönerna och försämra villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Det är därför som vi i Kommunistiska Partiet vid två tillfällen lämnat in ett medborgarförslag här i Växjö med krav på att Växjö kommun ska kräva svenskt kollektivavtal vid sina inköp och upphandlingar.

Arbetare från andra länder är välkomna hit men de ska inte behandlas som andra klassens medborgare och erhålla lägre lön och sämre villkor än sina svenska arbetskamrater. Tyvärr har inga av kommunfullmäktiges partier röstat för det här förslaget. Vänsterpartiet har inte röstat för vårt förslag och Sverigedemokraterna har röstat emot svenska avtal!

Därför fortsätter Växjö kommun att bidra till lönedumpningen och till att kommunens skatteinkomster är mindre än vad de borde vara. För vilka tror ni arbetar med att bygga det nya glashuset nere vid stationen? Tror ni alla byggjobbare där har löner enligt svenska avtal?

Ett av de största hoten mot arbetarklassen idag är förutom förslagen till inskränkt strejkrätt och försämringar av LAS, den lönedumpande arbetskraftsimporten. Därför är kampen för svenska kollektivavtal och kampen mot högerpolitikens EU central. Därför är arbetet för full sysselsättning viktig, något som alla andra partier har lämnat bakom sig och det för att de sluter upp bakom EU-politiken och dess budgetregler där inflation måste bekämpas före arbetslöshet.

Vi i Kommunistiska Partiet säger: dela på jobben – inför sex timmar arbetsdag. Vi säger höj pensionen, istället för pensionsåldern. Och vi säger kom med oss i arbetet för ett bättre Sverige; ett mer rättvist och solidariskt Sverige; ett Sverige där politiker inte ska kunna sko sig på våra skattepengar och plocka ut dubbla eller tredubbla ersättningar; ett Sverige där bankerna är folkägda och inte penningtvättfabriker åt utländsk maffia eller åt skattesmitare.

Vi vill se ett Sverige som är en röst för fattiga och förtryckta runt om i världen. Vi vill se ett Sverige där folks behov tillgodoses, istället för företagens. Vi vill ha socialism helt enkelt. Således avslutar jag mitt tal här på 1 maj med orden:
Framtiden tillhör socialismen.
Framtiden tillhör kommunismen.
Röd Front!Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!