Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Oskäliga hyreshöjningar i Araby

Publicerad i Smålandsposten 190405

Som hyresgäst hos Växjöbostäder är jag förfärad över de aviserade hyreshöjningarna i Araby. Behovet av att renovera miljonprogrammets lägenheter är stort, men ingen ska behöva flytta för att man fått sin lägenhet renoverad. Tyvärr kommer det bli fallet nu när Växjöbostäder höjer hyrorna med över 30 %. Höjningarna är alltså högre än vad som rapporterats i media. Hur hyresgästerna ska ha råd att bo kvar med den nivån på hyreshöjningarna är en gåta.

Arabyområdet är som bekant ett ekonomiskt utsatt område med hög arbetslöshet och många låginkomsttagare. Det vi ser här kommer leda till rena renovräkningarna, vilket sedan några år tillbaka är en ny men allvarlig företeelse på den svenska bostadsmarknaden; när hyresvärdar renoverar och höjer hyran så mycket att hyresgästen inte har råd att flytta tillbaka. Företeelsen sker vanligen hos privata hyresvärdar men nu är det alltså Växjös kommunala bostadsbolag som driver igenom det.

Hyreshöjningarna är oskäliga och felaktiga, speciellt som hyresgästerna redan varit med om att bekosta renoveringarna eftersom de sker inom READY-projektet. Detta EU-projekt ger Växjö kommun 6,9 miljoner euro för att genomföra renoveringarna, alltså över 70 miljoner kronor. Men ändå vill Växjö kommun pungslå hyresgästerna på tiotusentals kronor om året trots att de redan betalat EU-stödpengarna via skattsedeln. Sveriges medlemsavgift till EU är i år 40,9 miljarder kronor. Renovräkningar är inte acceptabla. Därför borde Växjö kommun införa en garanti så att hyresgäster har råd att bo kvar i sina lägenheter även efter renovering. Och hyreshöjningarna får aldrig ligga på så oskäliga nivåer som vi nu ser i Araby.

Gunnel Thörn
kommunal hyresgäst
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!