Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Ett nytt politiskt landskap kräver nya aktörer

Publicerad i Smålandsposten 190216

Det politiska landskapet i Sverige har ritats om. När Vänsterpartiets riksdagsgrupp släppte fram Stefan Löfvens regering skapades ett nytt läge i svensk politik. Efter fyra månaders schackrande kom politiska fiender fram till en överenskommelse som ingen i väljarkåren kunde ta ställning till på valdagen. Kompromissandet ledde fram till en socialdemokratisk regering som ska föra en nyliberal centerpartistisk politik som släpps fram av Vänsterpartiet. Efter Januariöverenskommelsen har vi nu således en riksdag med åtta partier som accepterar borgerlig politik. Kompromissandet visar med all tydlighet att makten är allt och innehållet betyder intet.

I Sverige har vi fått en extraordinärt stor och superrik överklass jämfört med andra länder. På bara tio år har antalet miljardärer vuxit från 35 till 187 stycken. En tredjedel har blivit miljardärer genom arv och tillsammans äger de lika mycket som halva Sveriges BNP. Tre svenskar äger lika mycket som de 60 % fattigaste i vårt land. De stora klassklyftorna kommer att öka ännu mer nu när arbetsrätten ska försämras, marknadshyror införas, värnskatten avskaffas och det ska vara obegränsade vinster i välfärden. Det var inte konstigt att friskolornas aktier tog ett glädjeskutt uppåt på börsen när Januariöverenskommelsen blev känd. Men desto mer konstigt var det att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt gick med på en sådan politik. Deras vallöfte var en politik för de många och inte bara de få. Nu släppte de fram en regering som gör precis tvärtom. Väljarna inser att man inte kan vara emot och för i samma andetag. Med sådana ageranden är det inte konstigt att politikerföraktet är stort. Nu finns det ingen vänsteropposition i Sveriges riksdag. Kritiken mot den förda politiken kan bara komma från höger och Sverigedemokraterna gnuggar händerna. Redan är SD ute och fiskar i det nya politiska ankvattnet. De kritiserar att värnskatten ska tas bort trots att de själva drivit att den ska avskaffas. EU-motståndet tar de bort och ersätter med den politiskt rumsrena ”förändra inifrån” tesen.

Det är trångt på högerkanten och här i Växjö har politiken växt ihop så att årets första möte i kommunfullmäktige fått ställas in pga av brist på ärenden. Uppenbarligen saknas visioner.

Behovet av en politisk och ideologisk idédebatt är mycket stor. Likriktningen i kommun och riksdag är ett hot mot demokratin och riskerar att ge Carl Bildt rätt som under sin statsministertid lanserade ”den enda vägens politik”. Men det är glädjande att se att allt fler engagerar sig utomparlamentariskt, allt från Greta Thunberg till de Gula västarna. Ett nytt politiskt landskap kräver nya politiska aktörer och det politiska landskapet kan ju ritas om en gång till, lika snabbt som nu har skett.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!