Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Tal av Sara Thörn, RKU

OBS: det talade ordet gäller naturligtvis.

I skollagen står att läsa att skolan bland annat syftar till att uppfostra ungdomar till fungerande självständiga samhällsmedborgare. Detta är något som många ungdomar i dag drömmer om.

Denna dröm bygger på att få skapa sig ett eget liv i en egen lya. Kunna utbilda sig till det man vill så att man kan skaffa sig ett jobb så man slipper tigga pengar antingen av mamma och pappa eller av socialen. Kunna ta sig vart man vill utan att vara beroende av föräldrar som skjutsar. Kan den här drömmen bli verklighet eller ska dagens ungdomar fortsätta drömma i sin mammas vardagsrum.

Det här med egen lägenhet. För att få ställa dig i bostadskö kräver de flesta hyresbolagen att du har fast inkomst. Är du under 25 räcker det inte ens med fast inkomst utan då måste dina föräldrar går i borgen för dig! Så fri är du att bli självständig.

För att ha en fast inkomst krävs ett jobb. Då gäller det att ha kontakter som kan fixa dig ett jobb annars får du dras med arbetsförmedlingens usla förslag. Arbetsförmedlingen tycks nämligen tro att ungdomar klarar sig på praktiklön Eller nöja sig med att gå någon kurs i datakunskap som man redan gjort på gymnasiet. Praktiklönen gör ingen människa glad och betalar inte både hyra och mat.

För att känna sig fullständigt fri behöver man kunna transportera sig vart man vill. Då säger väl de flesta: Åk buss. I dagens småland kostar en bussbiljett mer än vad det hade kostat att själv köra sträckan med bil. Har man pengar kan man ju alltid skaffa sig ett körkort men då måste man ha antingen ett riktigt jobb eller föräldrar med generös ekonomi.

För att vi ungdomar ska kunna bli självständiga fungerande samhällsmedborgare kräver vi ungdomar
Gratis kollektivtrafik och körkorts utbildning genom skolan!
Möjligheten till ett eget boende.
Rätten till arbete med en ordentlig lön!Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!