Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Innergård störtade in på nybyggt bostadsbygge

Publicerad i Proletären nr 50 – 2017

Tisdag 5 december rasade drygt 300 kvadratmeter av innergården mellan tre hus rakt ner i det underliggande garaget mitt i ett nybygge i Växjö. Ingen kom till skada, men ett dygn tidigare hade totalentreprenören Peab tillsammans med beställaren HSB samlat 70 personer i garaget för att äta en jultallrik. Det är med andra ord en ren tillfällighet att ingen kom till skada eller drabbades ännu värre. På södra stationsområdet i Växjö finns ett 80-tal nya lägenheter, som har inflyttning 1 februari nästa år. De är byggda av HSB och ligger i anslutning till innergården som nu rasat.

Helsingborgsföretaget CM byggkonsult är huvudkonstruktör för den del som rasade och Jan Leisdal, som är kontrollansvarig, projektledare och delägare i CM byggkonsult, har i Smålandsposten kommenterat raset med att de har en uppfattning om vad som orsakat raset men att de vill behålla det för sig själva. De vill inget säga eftersom ”Det är ju flera aktörer som är involverade här”. Det är alltså locket på som gäller om olyckan. De boende i området och de som väntar på att få flytta in i de nya lägenheterna har inte fått någon som helst information om orsaken till raset eller om det påverkat omkringliggande byggnader. Men i pressen har det kommit ut att betongkonstruktionen som rasade är vanligt förekommande; att det är ett gårdsbjälklag med en innergård ovanför och ett garage under.

Utan att veta om det var fel i projekteringen eller i utförandet i byggandet eller i båda vid bygget i Växjö kan man på ett generellt plan säga att dagens byggande utmärks av en stor brist på helhetssyn. Många olika företag är involverade där entreprenörer blandas med underentreprenörer och man jobbar på ett fragmenterat sätt. En följd är ofta dåliga och dyra lösningar där folk med kompetens att kunna greppa helheten eller kunna påverka projekten blir allt sällsyntare. En talande kommentar till raset i Växjö gav Sven Thelandersson, professor i konstruktionsteknik vid Lunds universitet till Smålandsposten: ”– Jag kan väl bara säga spontant att jag inte är ett dugg förvånad. Jag menar, så som det går till nu i byggandet, det är så hög aktivitet och så stor brist på duktigt folk som begriper något. Så det är väldigt lätt att det händer något sådant här”.

Jan-Åke KarlssonPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!