Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Susanna Erikssons tal på 1 maj 2018

Kamrater och förstamajfirare,
Det känns väldigt bra att stå här idag, det är faktiskt första gången jag talar på Första Maj.
Jag heter Susanna Eriksson arbetar som folk- och skolbibliotekarie. Min arbetsplats ligger i en F-9-skola med ca 450 elever. Det är en bra skola och jag trivs med lärare och elever. Men visst finns det problem även där, det saknas personal allt som oftast och lokalerna räcker inte till. Det finns många elever som har stort behov av särskilt stöd. Det behövs verkligen många vuxna i skolan. Elevhälsan är också oerhört viktig. Den psykiska ohälsan är ett snabbt växande problem i samhället och bland barn och unga är det särskilt tydligt.

Författaren Niklas Krog besöker ett hundratal skolor om året för att prata om böcker och läsning, han har besökt vår skola vid två tillfällen. Niklas Krog oroas mycket av växande skillnader mellan olika skolor i landet och att en utbildningsunderklass skapas. (Läs gärna hans gästkrönika i GP från den 8 april, den är mycket läsvärd!)

Friskolorna är ett problem på flera sätt, dels försvinner en massa skattepengar till friskolornas vinster. 2016 betalade Växjö kommun drygt 12 miljoner till detta. Dessutom betalar man för en utbildning som kommunerna inte längre har någon riktigt koll på. Svenskt Näringsliv och Friskolornas Riksförbund har med stöd av Lagrådet vunnit en delseger om att offentlighetsprincipen inte ska gälla för privat drivna skolor, trots att de drivs med skattepengar. Lagrådets motivering, som kom nu i slutet av mars, är häpnadsväckande: Rådet menar att offentlighetsprincipen inte fungerar när en verksamhet drivs av börsnoterade aktiebolag. Friskolorna vill inte ha någon offentlig insyn, de vill inte ha samma skyldigheter som kommunala skolor, men skattepengar vill de ha! Nej, jag tycker vi lägger ner friskolorna!

Vi kommunister vill införa en statlig enhetsskola, först då får vi en rättvis och bra skola för alla, oavsett var man bor!

Ett annat aktuellt problem som drabbar många är bristen på bostäder, inte minst unga vuxna som inte kan flytta hemifrån. Här i Växjö ser det ju bedrövligt ut på bostadsfronten. Växjö kommun växer med tusen personer om året och det byggs på tok för få kommunala hyresrätter. 2016 färdigställdes endast 160 kommunala hyreslägenheter. Men i samma veva sålde man ut nästan 2000 lägenheter till det skumma skandalbolaget Victoria Park!

Nej, vi i Kommunistiska Partiet tycker att en riktig prioritering för byggandet i Växjö kommun vore att först satsa rejält på hyreslägenheter och nya skolor, sedan om behovet finns, ett nytt kommunhus.

Ja kamrater, det finns hur mycket som helst att tala om en dag som denna.
Inkomstskillnaderna ökat allra mest i tre av de nordiska länderna jämfört med hela OECD. Urholkade trygghetssystem och allt större kapitalvinster är några av orsakerna. Vi ser tydligt hur klyftorna bara ökar mellan fattiga och rika. Utvecklingen i Sverige känns igen från övriga världen, och framför allt USA. En procent av befolkningen, de rikaste, tjänar allt mer, medan de lågavlönade står och stampar. Låg ränta och ständigt stigande börskurs som gör att mycket kapital hamnar i aktier, och därmed ger gigantiska kapitalvinster.

Och det verkar vara helt i sin ordning att de som redan har det svårt ska drabbas ännu hårdare. Det verkar vara helt okej att orättvisorna breder ut sig och att ingenting är längre heligt, exempel på detta är sänkt ersättning i a-kassan, stramare tidsgränser i sjukförsäkringen, att man vill höja pensionsåldern OCH att man är inne och tafsar på strejkrätten. Varför ska man överhuvudtaget utreda strejkrätten? Har inte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vettigare saker att göra?

Att höja pensionsåldern är också ett dåligt förslag. Många som har arbetat ett helt liv är ganska så slitna och kanske vill hinna andra saker i livet också. Lönearbetet är inte allt! Pensionerna kommer att bli en stor fråga i valet, var fjärde röstberättigad i årets val är över 65 år.

– Vi säger höj pensionerna, inte pensionsåldern!

En annan viktig rättviseform är att införa 6 timmars arbetsdag. En självklar reform som gynnar alla. Som det ser ut idag så finns det de som arbetar mer än de orkar, samtidigt som att det finns en stor grupp av människor som inte kommer in på arbetsmarknaden.  En förkortad arbetstid med bibehållen lön skulle göra att fler kan försörja sig utan att slita ut sig. I yrken så som vård, skola och omsorg, där det är brist på personal och höga sjukskrivningstal, skulle 6 timmars arbetsdag höja kvalitén avsevärt för alla berörda.

Visst kommer det att kosta pengar, men det gör det även idag, med sjukskrivningar, arbetslöshet, social isolering och den psykiska ohälsa som ofta följer med för de som hamnar utför samhällets gemenskap.

Därför säger vi – Inför 6-timmars dag med bibehållen lön!

För en månad sedan, den 30 mars, genomförde palestinier en fredlig marsch till minne av de sex palestinier som under en fredlig protest mot stölden av palestinsk mark mördades av israelisk polis 1976. Marschen besköts av israeliska soldater och pansarvagnar. Cirka 1400 personer skadades, varav 18 dog. Denna massaker är bara ett illdåd i raden av det förtryck Israel utövar mot palestinier gång på gång. Därför måste vårt stöd för Palestina och vår bojkott av Israel ständigt vara en prioriterad kamp.

I en intervju till Ekot för någon vecka sedan kritiserar den mångårige diplomaten Hans Blix USA, Frankrike och Storbritannien efter deras anfall mot flera mål i Syrien den 14 april – Världen har inte utsett dessa tre stater till att vara någon sorts världspolis, menade Hans Blix. Oavsett EU:s stöd och Margot Wallströms försök att slingra sig, så var attacken ett brott mot freden, vilket enligt FN-stadgan och folkrätten är en krigsförbrytelse. Syrien är nu inne på sitt 8:e år av krig!

– Vi måste säga NEJ till NATO och JA till fred!

Läget i världen är allvarligt. Vi står på randen av en klimatkatastrof. Men än finns det hopp om lösningar. Jag tror att fler och fler människor börjar inse hur illa det är ställt, men det är få makthavare som vill erkänna det uppenbara grundproblemet, som är jakten på profit världen över!  Alltså den kapitalistiska marknadsekonomin. Det är märkligt att dessa maktens män kan hålla med om att planering är bra och att hushålla, det måste vi göra. Men planhushållning, det vill de inte höra talas om!

Det krävs en mängd åtgärder för att rädda klimatet och bevara de nödvändiga klimatförutsättningarna för oss människor. Dessutom måste överkonsumtion och den förödande vinstjakten brytas. Jorden behöver socialism med en planerad ekonomi som säkrar ett hållbart, rättvist och klimatvänligt samhälle.
Vi kommunister kämpar för detta.

– En röst på Kommunistiska Partiet är en röst för ett hållbart och solidariskt samhälle!
Välkommen du också!

Tack för mig!

 Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!