Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Det är friskolesystemet som är problemet

Debattsvar publicerat i SMP 180404

Socialdemokraterna har som vallöfte att förbjuda religiösa friskolor. Kommunalråden från både S och M i Växjö välkomnar förslaget och så även Lennart Turesson (SMP 180328) som är särskilt orolig för islam. Men det är inte de religiösa friskolorna som är problemet utan friskolesystemet som sådant, då det skapat en ojämlik och segregerad skola i vårt land; en skola styrd av Mammon.

Av Sveriges ca 7000 skolor var förra året 1248 friskolor och endast 69 religiösa friskolor. Egentligen finns det fler religiösa friskolor, men det finns ingen skyldighet för en huvudman att uppge om skolan är konfessionell. Så bland de 69 religiösa friskolorna, där 57 är kristna, elva är muslimska och en judisk, saknas ett antal t.ex Plymouthbrödernas omdiskuterade Laboraskolan utanför Hyltebruk. Vare sig Skolverket eller Skolinspektionen vet exakt hur många religiösa friskolor som finns. De skolor som inte anmält att de är konfessionella kan därför inte stängas med dagens förslag varvid det i så fall måste kompletteras med ett åsiktsförbud hos huvudmannen om alla religiösa friskolor ska kunna förbjudas. Det har jag svårt att se att någon verkligen vill ha.

Av de 237 118 elever som förra läsåret gick i en friskola var det endast 7,8 % som gick i en religiös friskola medan drygt 180 000 gick i en friskola som drivs som ett aktiebolag; alltså över 75 %. Den konfessionella inriktning till Mammon som finns på dessa aktiebolagsskolor är ett betydligt större problem än den indoktrinering som möjligen sker inom de religiösa friskolorna.

Vill man förhindra segregationen inom skolan är det ett slag i luften att endast förbjuda de religiösa friskolorna. Man måste i stället förbjuda alla friskolor genom att göra om hela skolsystemet och införa en enhetsskola med staten som huvudman. Har man behov av att förbjuda några av friskolorna före denna reform vore det i så fall lämpligt att börja med de vinstutdelande skolorna och de som drivs av riskkapitalbolag.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!