Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Chockhöjda hyror efter att allmännyttan sålts ut

Förra året sattes ett dystert rekord i vårt land. Aldrig tidigare har så många lägenheter i allmännyttan sålts ut till det privata kapitalet. 23 kommunala bostadsbolag beslutade under 2016 att sälja 14 766 lägenheter. I topp med flest utsålda lägenheter ligger Sollentunahem och Växjöbostäder.

I Växjö tog de privata bolagen Victoria Park och Heimstaden Bostad över 1923 kommunala lägenheter den 1 december förra året. Priset var modesta 1,5 miljard kronor. Efter mindre än tre månaders ägande av dessa lägenheter aviserar Victoria Park att man ska renovera de köpa lägenheterna för att sedan kraftigt höja hyran. Ja det handlar om en chockhöjning av hyran; eller vad sägs om att snitthyran för Viktoria Parks lägenheter i Växjö ska höjas från 940 kronor per kvadratmeter till 1350 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar hyreshöjningar på närmare 50%. För en tvårumslägenhet på 60 kvadrat innebär det en hyreshöjning med ca 2000 kronor i månaden.

Följderna är uppenbara, ett stort antal Växjöfamiljer kommer inte ha råd att bo kvar i sina hem efter dessa renoveringar. De kastas ut på en horribel bostadsmarknad i Växjö där fler än 40 000 kommuninvånare köar till en handfull lediga lägenheter (i skrivande stund finns 61 lediga lägenheter i Växjö kommun). Hyreshöjningarna visar att precis det som vi i Kommunistiska Partiet varnade för när vi motsatte oss planerna på en utförsäljning ett år sedan inträffar: kraftiga hyreshöjningar, lyxrenoveringar, en marknadsanpassad bostadsmarknad och ett segregerat boende där en försämrad allmännytta polariserar samhället och öppnar upp för ett bostädernas A- och B-lag.

Jan-Åke Karlsson


De kommunala bostadsbolag som sålde ut flest lägenheter 2016:

  1. Sollentunahem: 2 000
  2. Växjöbostäder: 1 923
  3. Öresundshem: 1 700
  4. MKB Malmö: 1 660
  5. Lulebo: 1 278


Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!