Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

En stor inspiratör har gått ur tiden

Svar till Nils Fransson SMP 16112

Liberalen Nils Fransson kommer med en serie ogrundade påståenden Kuba och Fidel Castro samt uppvisar stor historielöshet. Trots USAs olagliga blockad mot Kuba är detta fattiga land världsledande inom t.ex. sjukvård och utbildning. Spädbarnsdödligheten är lägre på Kuba än i USA, av Latinamerikas ca 40 miljoner gatubarn finns inte ett enda av dem på Kuba. De sociala framstegen i detta lilla fattiga land är imponerande och fungerar som en inspiratör till miljontals fattiga världen över. Fidel Castro var kreatören bakom framgångarna. Inför världen har han och Kuba visat att en annan värld är möjlig. Som ett led i den internationella solidariteten tog Castro initiativ till att kubanska läkare skulle arbeta utomlands i utsatta områden.

Idag finns det ca 30 000 kubanska läkare som arbetar i andra länder att jämföra med den renommerade organisationen ”Läkare utan gränser” som har knappt 3000 läkare i tjänst utomlands. Nils Fransson ondgör sig över Kubas stöd till Angola men nämner inte att det stödet bl.a. handlade om att bekämpa apartheid. Ett stöd som Nelson Mandela aldrig glömde. Därför besökte Mandela Castro på Kuba strax efter att han frigivits från fängelset, till förtret för liberaler och västliga ledare. Castros fiender, alltså Franssons vänner, har på alla sätt försökt bekämpa Kubas rätt att välja sin egen väg; bl.a. har det genom åren utförts fler än 600 dokumenterade mordförsök på denne kubanske ledare. Nu vid hans bortgång fortsätter de att bespotta honom och föra fram grundlösa och lögnaktiga anklagelser, vilket framgår av Franssons inlägg.

En helt annan uppmärksamhet får Castro av världens alla fattiga och förtrycka som hyllar och hedrar honom för hans livsgärning. Så gör även alla ärliga människor som t.ex. FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Nils Fransson borde vara mer ödmjuk inför historien och kunna se motsättningar och sociala framsteg utan att ta till vulgärpropaganda, risken är ju annars stor att historien kommer att döma honom.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!