Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

80 år sedan Spanska inbördeskriget

Denna sommar är det 80 år sedan fascisterna och borgarklassen gjorde uppror mot den demokratiskt valda regeringen i Spanien. Kampen mellan högern och vänstern formades till ett tre år långt och blodigt inbördeskrig som berörde och påverkade hela världen. Kriget var även en del av uppmarschen inför andra världskriget.
För att påminna om historien och uppmärksamma de svenskar som reste som frivilliga till Spanien för att försvara republiken och bekämpa fascismen publicerade Proletären under sommaren en artikelserie i tre delar skrivna av Jan-Åke Karlsson från vår partiavdelning.

Här finner du alla tre delarna:

Del ett – Av fri vilja mot fascismen   (Publicerad i Proletären nr 29 – 2016)
Del två – Svenskarna som stred mot Franco   (Publicerad i Proletären 30 – 2016)
Del tre – Den svenska vänstern och Spaniensolidariteten   (Publicerad i Proletären 31 – 2016)

 

Internationella brigadens flaggaPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!