Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

NATO startar krigen – vi får hantera lidandet

Svar till Nils Fransson SMP 160523

Återigen tar liberalen Fransson till skrämseltaktiken i sitt Nato-vurmande. Förra gången skrämdes han med Ryssland, nu skräms han med att jag är kommunist. Är det den nivån en diskussion om Sveriges säkerhetspolitik ska föras på så är Nato-anhängarna verkligen illa ute. Är det inte bättre att se till fakta i stället för att skrämmas med hjärnspöken?

Det land som startat flest krig de senaste årtiondena är inte Ryssland, utan Nato-landet USA. Nato har kraftigt utvidgat sina gränser efter Sovjetunionens upplösning och omringar i praktiken Ryssland. Natoländerna står för ca 60 procent av världens militärbudget. USA står ensamt för 36 procent, Ryssland för enbart 4 procent. Allt enligt SIPRI. USA har uppemot 800 militärbaser utanför USA. Ryssland har ett dussin militäranläggningar utomlands där den enda basen utanför de forna sovjetrepublikerna är en mindre hamnanläggning i den syriska staden Tartous. Det marknadsliberala Ryssland må vara en stormakt med egna ekonomiska och politiska intressen. Men nu är det snarare USA, och andra Natoländer, som hetsar för krig. Krigen mot t.ex. Serbien, Irak, Afghanistan, Libyen och det smutsiga spelet i Syrien och Jemen förskräcker. Det räcker med att se till den flyktingkatastrof vi upplevt det senaste året för att inse att ett Natomedlemskap innebär krig, lidande och ökande motsättningar. I detta ska vi inte dra in Sverige. Vi ska välja fredens och samförståndets väg, precis som Sverige gjort de senaste 200 åren, om inte för Nils Franssons skull så för våra kommande generationers skull.

Jan-Åke Karlsson

Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!