Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Låt även oss i Sverige få rösta om EU-medlemskapet

Svar till Gunnar Nordmark & Birgitta Ohlsson SMP 160620

Liberalerna Nordmark och Ohlsson hävdar att EU blir fattigt om Storbritannien lämnar EU, men det omvända gäller för Sverige, vi blir fattiga om vi fortsätter vara medlemmar i EU. När Sverige kom med som medlem i EU 1995 betalade vi drygt 10 miljarder kronor om året i medlemsavgift. Sedan dess har vår avgift ökat för varje år för att förra året hamna på rekordhöga 44,2 miljarder kronor. Av dessa miljarder går mindre än en fjärdedel tillbaka till vårt land i form av stöd till olika privata aktörer, främst jordbrukare. Sett till folkmängd är Sverige EU:s största nettobidragsgivare. EU-medlemskapet bidrar till att dränera vår statskassa och försämra den offentliga verksamheten i vårt land. För Växjö kommuns del handlar det om 395 miljoner kronor årligen som vi betalar i avgift till EU. Tänk vad mycket vi hade kunnat göra och utveckla i vår kommun med dessa 395 miljoner!

Nordmark och Ohlsson verkar främst se säkerhetspolitiska- och antiterroristskäl till att Europas länder ska vara kvar i EU. Men om man vill bygga stabilitet och säkerhet i världen ska man inte bygga murar och dela upp världen. Fred och säkerhet utvecklas bäst med FN:s hjälp där alla världens länder får komma till tals och behandlas som jämlika; det är här dessa frågor hör hemma och inte inom den begränsade och utestängande union som EU utgör. Efter dryga 20 år av medlemskap i EU är det hög tid att även vi i Sverige får utvärdera medlemskapet och granska de skäl och argument som fördes fram inför folkomröstningen 1994. Vi har idag 44 miljarder skäl till att få genomföra en sådan folkomröstning. Ska Sverige fortsätta vara medlem i EU eller få lämna denna union. För oss är svaret självklart, vi borde lämna EU eftersom det är en union byggd på ett odemokratiskt sätt där högerpolitik skrivits in i unionen grundlag.

Joel Sandström, Gabriela Inostroza
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!