Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Kommunals ordförande måste avgå

Publicerad i SMP 160118

Som kommunalare har jag arbetat inom omsorgen i 10 år. Jag har sett kollegor som stressats till den grad att deras kropp gett upp. Andra kollegor har jobbat med smärtstillande och bandage mot förslitningsskador. Yrkesgrupperna inom Kommunal består till 80% av kvinnor. Dessa grupper är menade som komplement till kärnfamiljen där den patriarkala traditionen kräver att mannens inkomst upprätthåller ekonomin och yrkena inom Kommunal blir en biinkomst. IF Metalls märke har länge satt stopp för den löneutveckling som är nödvändig för dessa grupper.

På mitt jobb har det setts som positivt att avtalsrörelsen denna gång faktiskt inriktar sig mot just oss. Visst hade det varit glädjande, men nu är fallet så att det i så fall blir på bekostnad av andra grupper, och på så vis sätter fackföreningsrörelsen grupp mot grupp och slopar alternativet om en generell höjning av lägstalönerna. Den privata sektorn smular sönder vår anställningstrygghet. Detta är inte menat som någon klagosång utan som en protest.

Vi vet vad ledarna i Kommunal har gjort med vår medlemsavgift. Vi som betalt med våra kroppar och tid med familjen har betalt en förklädd strippklubb, där våra företrädare inhysts utan att betala. Vi har betalt förbundets ledares lyxliv emedan vi själva värderas som en biinkomst. Vår ordförande Annelie Nordström har suttit vid förhandlingsbordet för att förhandla bort vår sista trygghet, LAS.

Ledningen har länge nog fått liera sig med Svenskt näringsliv och måste bort. Annelie Nordström måste avgå, medlemmarnas pengar som ledningen supit bort måste återbetalas och de nu avgående ledarna inom Kommunal måste leva som de människor de förväntas företräda, utan fallskärmar!

Joel Sandström
Medlem i Kommunal
Kommunistiska Partiet,Växjö.Plusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!