Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val 2018 Insändare Arkivet        Blogg        English

Upprustning, men för vem?

Araby i Växjö är det billigaste området i vår stad. Här bor jag tillsammans med min dotter på halvtid och flickvän på heltid. De flesta grannarna är invandrade, lågavlönade, arbetslösa eller pensionerade. Kortfattat är det Araby som gäller när det kommer till vår chans att få tak över huvudet om vi vill bo kvar i Växjö. Inget ont i att bo här, både jag och flickvännen trivs bra här. Vi har vad vi behöver; en mataffär, en närbutik och en kortare promenad om man vill ta sig till centrum. Vi har lekplatser, grönområden och idrottsplatser, men Araby som stadsdel är utsatt för en mängd ovanliga politiska krumbukter, som när de moderata, socialdemokratiska och centerpartistiska kommunpolitikerna gick samman i det öppna brevet ”Situationen i Araby” som adresserades till länspolismästaren där de stämplade hela Araby som ett näste för organiserad brottslighet, prostitution och vandalisering. Saker som jag personligen i alla aldrig förknippat med område vi bor i, och det är heller inte min nyinflyttade flickväns uppfattning. Brevet mottogs med stor förvåning av många. Men den potatis som varit hetast på i alla fall vår gård det senaste året är ändå bostadsbolagets renovering som ska öka deras vinst. Behovet av att rusta upp Araby är förvisso på många platser skriande, och min partiavdelning har länge krävt detta av kommunpolitikerna, men inte på några som helst villkor till priset av utpressning av stadens minst bemedlade. Ja, du läste rätt! Man kan ju tycka att hyresavtalet förväntas täcka reparation och underhåll av lägenheternas förslitning, men uppenbarligen förväntas vi betala detta inte en utan två gånger, med en rejäl hyreshöjning som ska stå för kalaset innan bolagets vinst kan börja håvas in. Man kan undra vad som har hänt med pengarna vi redan betalat. Vart har vår avgift för underhåll och reparation tagit vägen? Vi lär aldrig få veta, men vi kommer absolut få betala. Tvivlet och desperationen mot projektet visas tydligt av bostadsbolagets utskick som ilskt berättar att det saknas godkännande signaturer från alla berörda hyresgäster, och att tills dessa inkommit till bolagets kontor kan vi förvänta oss ett antal repressalier i form av bland annat uteblivet underhåll av utemiljön. Renoveringsprojektet ska till varje pris bli av, och de fattiglappar som inte kan bo kvar får gott skylla sig själva när pengarna ska drivas in. I slutändan, när de kreditsvaga i ett potentiellt framtidsscenario fördrivits från staden kanske även kommunpolitikerna kan få ro, för ett område där inga eller ett fåtal invandrare längre har råd att bo kan naturligtvis inte fördömas som en högborg för prostitution, våld och gangsterism. Cynismen är slående och agget punktriktas mot oss i Araby, ett område som ska saneras från nyliberalismens mest rasistiska yttringar. Uppenbarligen är vi oönskade här, frågan är vilka alternativ som ska presenteras. Som sagt är det av nödvändighet att rusta upp Araby, men notan har vi redan betalat, och vilka som står för den verkliga, av kommunpolitikerna påstådda gangsterismen blir allt mer klart för allt fler.

Joel Sandström
Personlig Assistent, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!