Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Skyhög bostadsbrist i Växjö

Publicerad i SMP 140505

Att det är mycket stor brist på bostäder i Växjö är väl känt, men hur stor är egentligen bostadskön och hur länge man tvingas köa för att få en ny bostad? Frågorna uppkom i en diskussion med flera av mina vänner, som alla är bostadssökande. Ingen av oss kunde hitta uppgifter om hur många som stod i bostadskön i Växjö eller hur länge man skulle få vänta i kön. Till slut kontaktades Växjöhem och svaren som gavs överraskade oss alla. Drygt 80 000 personer köar i Boplats Växjö och av dessa är runt 8000 aktivt bostadssökande. Kötiden för att få en lägenhet hos Växjöhem är ca sex år. Dessa siffror är helt ovärdiga en svensk kommun 2014. Närmare 10 % av kommuninvånarna saknar alltså det boende de idag har behov av. Antalet som över tid önskar ett annat boende är lika stort som hela invånarantalet i Växjö kommun! Här har våra lokalpolitiker misslyckats totalt. Förra året färdigställde t.ex. kommunen ynka sex hyreslägenheter. Nu måste man satsa på ett byggande av hyresrätter och släppa det ensidiga fokus på byggande av villor och bostadsrätter som Växjö kommun haft under många år. Man måste dessutom satsa på att bygga i tätorterna utanför Växjö så att hela kommunen ges likvärdiga förutsättningar. Här måste även kollektivtrafiken fungera och byggas ut om boendet i kommunens mindre orter ska vara ett realistiskt alternativ för de bostadssökande. Det har varit glädjande att se att kommunen gjort en satsning på nya bussar och fler turer, men busspriserna är alltjämt för höga och måste sänkas. Växjö kommun måste dessutom inleda ett djupare samarbete med grannkommunerna för att ta ett helhetsgrepp i regionen om den katastrofala bostadssituationen.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!