Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Kan bostadsbristen äntligen försvinna?

Det är tur att vi har val vart fjärde år, för då får våra politiker upp ögonen för problemen i samhället. Både sossar och moderater lovar nu att bygga fler bostäder i Växjö, vilket är mycket vällovligt eftersom det står över 8000 aktivt bostadssökande i kommunens bostadskö. Men om man granskar partiernas utfästelser blir man mycket fundersam om man verkligen tar bostadsbristen på allvar. Socialdemokraterna lovar 3200 nya bostäder och att fler hyresrätter ska byggas, men hur många det handlar om säger man inte. Moderaterna vill skapa ”unika och bra boendemiljöer” utan att säga ett ord om hur många och när.

Bristen på bostäder i vår kommun är enorm, främst p.g.a. bristen på hyresrätter som gjort att ungdomarna tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar. Ansvariga politiker försvarar sig med att säga Växjö kommun sett till folkmängd har fler hyresrätter än de flesta andra kommuner, men jämförelsen visar ju inte på hur bra det är i Växjö utan på hur illa ställt det är även på andra ställen.  Förra året byggdes endast 86 hyreslägenheter i Växjö kommun och av dem stod kommunen för ynka sex stycken. De senaste fyra åren har det byggts 1136 bostäder i kommunen, vilket ska jämföras med att Växjö kommun varje år ökar sin befolkning med över tusen personer.  Bostadslöftena från kommunens två största partier är således helt otillräckliga och verkningslösa.

För att komma till rätta med problemet måste man förstå orsaken till det. Växjö kommuns bostadsbrist grundar sig i att man under lång tid ensidigt satsat på att bygga villor och bostadsrätter och att man nedvärderat hyresrätten. Man har även ensidigt satsat på att bygga i Växjö stad och därmed eftersatt kommunens övriga tätorter. Bostadsbristen måste byggas bort och det görs genom att sätta hyresrätten i främsta rummet och genom att bygga i kommunens alla delar. Byggandet måste utgå från behoven och inte utifrån dem som kan betala mest.

När man bygger får man heller inte göra avkall på strandskyddet, vilket försåtliga politiker i kommunen vill göra. Tillgången till natursköna miljöer ska inte privatiseras och göras avhängig betalningsförmågan. En välmående kommun kan inte ha bostadsbrist!

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!