Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Statskassan bör inte subventionera städhjälp

Publicerad i SMP 140905

En av få tydligt ideologiska frågor som debatteras i valrörelsen är RUT-avdraget. Ska statskassan subventionera hemhjälp för dem som har råd att betala för den eller ska pengarna gå till den gemensamma välfärden?
För oss är valet självklart eftersom skattereduktion för hushållsnära tjänster utgör en djupt orättvis fördelning av samhällets resurser. Den förmögne får möjlighet att köpa skattesubventionerad hemhjälp medan fattigpensionären får vänta på en kommunal hemtjänst som kommer alltmer sällan och som stannar allt färre timmar till följd av de senaste årens nedskärningar. Självklart har människor behov av hjälp i sina hem, men felet med RUT-avdraget är att det inte tar någon hänsyn till behovet, utan enbart till betalningsförmågan.
RUT utgör således en omfördelning av resurser från folket till den rika minoriteten och därför är vänstersinnade människor emot detta avdrag. Men undantag finns. Vid förra valet gick Carin Högstedt och fyra andra ledande vänsterpartister i Växjö ut och hyllade RUT-avdraget. I årets val profilerar sig Vänsterpartiet hårt mot RUT, men från Växjös vänsterpartister är det tyst. Därför undrar vi och många med oss om vänsterpartisterna i Växjö fortfarande är för RUT-avdraget? En rimligare ståndpunkt vore väl i stället att anse att de välbärgade får köpa privat hemservice på den fria marknad som de hyllar i alla andra sammanhang. Men de måste betala själva.

Erik Gustafsson
Linn Liljedahl
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!