Hem Om Partiet Proletären Kontakt Vår politik               Español
RKU Bli medlem Val Insändare Arkivet        Blogg        English

Hur får Växjö Sveriges bästa skola?

Publicerad i Smålandsposten 140823

Skolan är en av valets huvudfrågor. Larmrapporterna har varit många och politikerna tävlar nu om olika utspel för att få väljare på skolfrågan. Sossarna i Växjö skriver på sina affischer att Växjö ska ha Sveriges bästa skola, men man kan undra om detta inte bara är en plattityd, för på vilket sätt är sossarnas förslag något som gör Växjö till bäst i landet? Växjö kommun återfinns först på plats 86 i Lärarförbundets senaste skolranking. Kommunen har dalat på denna lista som en naturlig följd av den politik som bedrivits i vår kommun, där man sett elever och utbildning som en kostnad och belastning i stället för en tillgång och investering i framtiden. Inriktningen och utvecklingen har både borgare och sossar varit överens om. Men nu när valet närmar sig kommer sossarna i Växjö med utspel om att lärarna ska vara lärare, färre elever i vissa klasser och hög kvalité i SFI. Om dessa urvattnade förslag är receptet på Sveriges bästa skola så tar man sig för pannan.

Växjö kan endast få Sveriges bästa skola om man gör utbildningen rättvis och likvärdig för alla. Systemet med skolpeng och fritt skolval har tillsammans med kommunaliseringen skapat orättvisor som gjort att Sverige sjunkit drastiskt i de internationella jämförelserna inom utbildningsområdet. En skola i världsklass kräver en enhetlig huvudman och att alla elever ges likvärdiga förutsättningar oberoende av bostadsort. Om sossarna i Växjö menar allvar med att satsa på skolan måste man ta bladet från munnen och konkretisera sig. Menar man allvar med att satsa på skolan måste en maxgräns på 20 elever i alla klasser sättas, man måste säga nej till friskolor och man måste omfördela betydligt mer av kommunens resurser till skolan. En annan viktig investering i ungdomars utbildning och förberedelse för arbetslivet vore att införa körkortsutbildning i gymnasieskolan. Man ska inte göra som Stefan Löfvén nu vill, att ungdomar ska skuldsätta sig för att bekosta körkortet med CSN-lån.

Politiker gör bäst i att hålla vad man lovar och att uttrycka sig på ett sätt som är relevant och tydligt och som man inte kan glida undan i efterhand; om inte, så kommer det surt efteråt och våra skolungdomars rätt till en god utbildning är en för hög insats att spela med på detta sätt.

Jan-Åke Karlsson
Kommunistiska Partiet, VäxjöPlusgiro: 54 41 22-5. Alla bidrag till vår verksamhet tas emot, stora som små!